SUTRA POČINJE MESEC RAMAZANA! Najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere - ovo su običaji

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Mar.2023, 14:22

SUTRA POČINJE MESEC RAMAZANA! Najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere - ovo su običaji

Ovaj mesec je posebno važan jer predstavlja period introspekcije, duhovnog čišćenja i približavanja Bogu.

Muslimani Srbije i muslimani širom sveta dočekuju mesec ramazan koji počinje sutra. Za pripadnike Islamske veroispovesti Ramzan je mesec posta, mesec promene i mesec dobročinstva.

Ramazan je jedan od najsvetijih meseci u islamskoj religiji, tokom kojeg se muslimani širom sveta pridržavaju posta od zore do zalaska sunca.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << islamskoj kulturi, Ramazan predstavlja vreme zajedništva i solidarnosti, pa se tako mnogi muslimani okupljaju sa porodicom i prijateljima kako bi zajedno postili, na kraju dana (iftarili) večerali i družili se.

Posebno je važno da se tokom Ramazana muslimani opraštaju od loših navika i okreću se duhovnom razvoju.

Tokom ovog meseca, u većini muslimanskih zemalja menjaju se radno vreme, običaji i društveni ritmovi kako bi se prilagodili postu i većem broju molitava. Tako naprimer, godinama unazad većina novopazarskih kafića i restorana ne radi u vremenu trajanja posta. Uveče se organizuju zajedničke molitve, a ujutro odnosno pre izlaska sunca se obično služi veliki doručak, koji se zove sehur ili u Bošnjačkoj tradiciji sufur koji označava početak posta koji traje do iftara koji označava kraj posta a koji se priprema pred zalazak sunca.

U Srbiji, muslimani obeležavaju Ramazan na različite načine, u zavisnosti od regiona i običaja. U većim gradovima se organizuju iftari za veliki broj ljudi, dok se u manjim mestima post drži u krugu porodice. Ipak, zajedničko je da se tokom ovog meseca poštuju verski običaji, ali i da se pridržavaju tradicionalne kuhinje i recepta, kao što su baklave, pite, mantije, čorbe i slatkiši od hurme ( urme ).

Ramazan ove godine traje 29 dana i završava se proslavom jednog od najvećih praznika u islamu, Ramazanskog bajrama, kada se muslimani okupljaju sa porodicom i prijateljima, čestitaju jedni drugima praznik, i obilaze grobove svojih preminulih. Takođe, u ovom periodu se tradicionalno darivaju siromašni i potrebni, kako bi se obeležio kraj meseca čvrste vere i solidarnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.