Rusija blokirala sajtove FBI i CIA zbog širenja netačnih informacija

Izvor: VOA, 27.Jan.2023, 19:06

Rusija blokirala sajtove FBI i CIA zbog širenja "netačnih informacija"

Ruska regulatorna agencija za komunikacije Roskomnadzor saopštila je da je blokirala internet stranice Centralne obaveštajne agencije (CIA) i Federalnog istražnog biroa (FBI), i optužila dve agencije američke vlade za širenje lažnih informacija, objavila je agencija TASS.  "Roskomnadzor je ograničio pristup određenom broju resrusa koji pripadaju državnim strukturama neprijateljskih zemalja zbog širenja materijala čiji je cilj destabilizacija društvene i političke situacije u Rusiji", navodi se u saopštenju regulatornog tela koje su prenele ruske novinske agencije.  Kako prenosi TASS, Roskomnadzor je naveo da su dva američka vebsajta objavljivala netačni materijal i inforamcije koje "diskredituju ruske oružane snage". Predstavnici FBI-ja, CIA-e i Stejt departmenta nisu još odgovorili na pitanja agencije Rojters povodom ruske odluke. Roskomnadzor takođe nije želeo da komentariše svoju odluku.  Ako se proceni da neko svojim izveštavanjem diskredituje rusku vojsku, u Rusiji je to sada krivično delo, za koje sledi i do pet godina zatvora, dok za namerno širenje "lažnih informacija" o vojsci može da se izrekne maksimalna kazna do 15 godina zatvora. Od kad je Rusija uputila desetine hiljada svojih vojnika u Ukrajinu prošlog februara, Roskomnadzor je blokirao niz nezavisnih medija, neke strane sajtove i platforme za društvene medije kao što su Fejsbuk, Instagram i Tviter.  Top10VPN, firma za monitoring koja prati sajtove blokirane u Rusiji od 24. februara prošle godine, kaže da je Roskomnadzor blokirao više od 4.300 adresa na internetu, od kojih se više od 85% odnosi na sajtove ukrajinskih, ruskih i međunarodnih medija.  "Ruski cenzori su prethodno blokirali mali broj internet sajtova ukrajinske vlade, ali je uvođenje restrikcija za sajtove FBI i CIA to prvi put da su sprečili Ruse da imaju pristup međunarodnim vladinim sajtovima", izjavio je za Rojters Simon Miljano, istraživač firme  Top10VPN.com. "Pored velikih platformi za društvene medije, ograničen je samo mali broj poznatijih američkih sajtova, kao što su NPR, Gugl njuz i AOL, zbog čega je vreme uvođenja ovih najnovijih restrikcija još interesantnije", dodaje Miljano.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Rusija blokirala sajtove američkih obaveštajnih agencija zbog širenja dezinformacija i diskreditacije ruske vojske

Izvor: Vostok.rs, 27.Jan.2023

Zvanični sajtovi američkih obaveštajnih agencija blokirani su u Rusiji nakon što ih je državna regulatorna agencija "Roskomnadzor" stavila na crnu listu zbog širenja dezinformacija i diskreditacije ruskih oružanih snaga. Blokada se odnosi na portale Centralne obaveštajne agencije (CIA), Federalnog...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.