RUSKI PREDSEDNIK ZAPALIO SVEĆU: Putin posle potpisivanja pomorske doktrine posetio veliku pravoslavnu svetinju (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2022, 17:49

RUSKI PREDSEDNIK ZAPALIO SVEĆU: Putin posle potpisivanja pomorske doktrine posetio veliku pravoslavnu svetinju (FOTO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je prisustvovao danas paradi, povodom Dana ratne mornarice Rusije u Sankt Peterburgu, posetio je Petropavlovsku crkvu, navodi se na sajtu Kremlja.

Putin je posetio crkvu nakon potpisivanja pomorske doktrine i Brodskog ustava ratne flote u zgradi državnih muzeja istorije koji se nalazi u Petropavlovskoj tvrđavi.

Crkva svetih Petra i Pavla ili Petropavlovska crkva najstariji je hram u Sankt Peterburgu – izgrađen >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je između 1712. i 1733. godine na ostrvu Hare na reci Nevi.

Predsednik Rusije je podsetio da je ove godine parada posvećena 350-godišnjici rođenja osnivača ruske redovne flote Petra Velikog. Pod njegovom vlašću Rusija je stekla status velike pomorske sile, stekla autoritet i uticaj u svetu.

Dan ruske flote se obeležava svake godine poslednje nedelje jula, a pomorska parada u Sankt Peterburgu je njen glavni događaj. Prvi put je održana 2017. godine po naređenju predsednika. Po obimu događaja može da se uporedi sa paradom pobede 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi.

Na paradi se pokazuje snaga i moć ruske mornarice, njena spremnost da izvrši širok spektar zadataka u svim delovima svetskog okeana.

Ove godine u paradi u Sankt Peterburgu učestvuje 47 brodova i 42 letelice, kao i više od 3.500 pripadnika flote.

BONUS VIDEO: Lansiranje ruskih raketa na ukrajinske vojne ciljeve u luci Odesa
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.