Putin je obećao; Oglasio se i Kremlj

Izvor: B92, 08.Feb.2022, 12:00

"Putin je obećao"; Oglasio se i Kremlj

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da za sada neće sprovoditi nove vojne inicijative u blizini Ukrajine kao preduslov za moguću deeskalaciju.

Ovu izjavu je dao anonimni francuski zvaničnik nakon razgovora Putina sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Ruski lider se takođe saglasio da će trupe koje učestvuju u vojnoj vežbi na beloruskoj teritoriji u blizini ukrajinskih granica biti povučene čim se vežbe okončaju.

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam Putin, kako navodi Rojters, nije pomenuo takve ustupke tokom konferencije za novinare održane nakon jučerašnjih šestosatnih razgovora sa Makronom u Moskvi.

Neimenovani francuski zvaničnik je rekao da je Makron tokom razgovora pristao da "otvori dijalog o strateškim pitanjima", ali nisu izneti detalji o tome šta bi taj dijalog mogao uključivati.

Putin je zahtevao promene bezbednosnih aranžmana u Evropi, uključujući obećanje da NATO nikada neće prihvatiti u svoj sastav Ukrajinu, da rakete nikada neće biti raspoređene u blizini ruskih granica i da će Severnoatlantska alijansa smanjiti svoju infrastrukturu.

Isti francuski zvaničnik tvrdi da je dogovor postignut i tokom pregovora o jačanju diplomatije u okviru takozvanog normandijskog formata, u kojem Francuska i Nemačka deluju kao posrednici u pregovorima koji uključuju Rusiju i Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov negirao je informacije „Fajnenšel tajmsa“ da su se ruski predsednik Vladimir Putin i francuski lider Emanuel Makron tokom razgovora u Moskvi dogovorili o Ukrajini.

„Moskva i Pariz nisu mogli to da urade jer je Francuska članica i Evropske unije i država koja predsedava EU. Francuska je članica i NATO-a, gde nije lider... O kakvom dogovoru može biti i govora? Fajnenšel tajms je, naravno, pogrešno napisao“, rekao je Peskov. Što se tiče ruskih snaga, one će se i tako vratiti u svoje kasarne. "Niko nikad nije ni rekao da će ruske trupe ostati na teritoriji Belorusije nakon završetka vojnih vežbi", podsetio je portparol ruskog predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.