Makron: Rešenje kroz Minski sporazum i povratak dijalogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2022, 11:43

Makron: Rešenje kroz Minski sporazum i povratak dijalogu

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je danas u Kijevu nadu da će se situacija u Ukrajini stabilizovati uz striktnu primenu Minskih sporazuma i da će Evropa i Rusija moći da se vrate dijalogu o bezbednosnim garancijama.

''Svrha mojih putovanja u Moskvu i Kijev je da kolektivno uspostavimo red, stabilnost i bezbednost na našem kontinentu, koji doživljava štetne posledice vojnog pritiska'', poručio je Makron na konferenciji za novinare posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Volodimirom Zelenskim, prenosi TASS.

On je dodao i da veruje da će se doći do konkretnih i praktičnih rešenja koja će omogućiti napredak.

''Pokrenuo sam ovo pitanje u razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i evropskim partnerima. Voleli bismo da se situacija stabilizuje u narednim nedeljama ili mesecima, što bi nam omogućilo da se vratimo na mehanizme novih garancija i stabilne deeskalacije“, naveo je francuski predsednik.

Makron je istakao da se sadašnji proces rešavanja krize na istoku Ukrajine mora nastaviti „bez obzira na tenzije” i „vojni pritisak” na granici zemlje.

On je dodao da je na pregovorima sa Putinom u ponedeljak u Moskvi dosta vremena razgovarao o tom pitanju, kao i da su taj sastanak i ovaj današnji sa Zelenskim omogućili napredak kada je reč o doprinosu bezbednosti u regionu.

''U narednim danima i nedeljama moramo da idemo napred ovim dvostrukim kolosekom, a to je, kao prvo, striktno poštovanje Minskih sporazuma u okviru Normandijske četvorke.Kao drugo, to podrazumeva širok, zahtevan i inovativan dijalog, koji će nam omogućiti da stvorimo garancije stabilnosti i bezbednosti na našem kontinentu i održimo bezbednost u kratkom roku“, naglasio je Makron.

On je saopštio i da je Zelenski potvrdio spremnost za primenu sporazuma iz Minska, kao i da mu je Putin u ponedeljak rekao da će poštovati te sporazume.

Sporazume iz Minska su 2014. i 2015. godine potpisali lideri Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke, i predstavljaju odgovor na rusku aneksiju Krima, a njihov cilj je bio da se zaustave sukobi na istoku Ukrajine.

Ovi sporazumi su, između ostalog, podrazumevali sveobuhvatan prekid vatre u Donjecku i Lugansku, povlačenje teškog naoružanja obe strane na lokacije na pođednakom rastojanju od linije razdvajanja, amnestiju za sve osobe u vezi sa događajima na nekoliko područja Donjecka i Luganska i oslobađanje svih nepravedno utamničenih po principu „svi za sve".

Sporazumima je predviđeno i nesmetano dopremanje humanitarne pomoći, efikasan monitoring koji bi sprovodio OEBS, specijalan status za Donjeck i Lugansk, uz punu obnovu socijalnih i ekonomskih veza, kao i da sve strane oružane grupe, vojna oprema i plaćenici treba da napuste Ukrajinu.

Kremlj negira navode nekih medija da su Putin i Makron postigli dogovor

Zvanični Kremlj je danas demantovao informacije pojedinih medija da su ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron tokom jučerašnjih razgovora u Moskvi postigli dogovor.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva i Pariz nisu mogli da postignu nikakav dogovor jer je Francuska članica Evropske unije i NATO-a, prenosi agencija Ria novosti.

Peskov je takođe demantovao francuske tvrdnje prema kojima je Putin francuskom kolegi Emanuelu Makronu obećao da Moskva za sada neće sprovoditi nikakve nove vojne inicijative u blizini Ukrajine, navodeći da takve tvrdnje "nisu tačne".

Jedan neimenovani francuski zvaničnik je ranije danas izjavio da je Putin dao takvo obećanje tokom višesatnog jučerašnjeg razgovora u Moskvi sa Makronom, prenosi agencija Rojters.

Peskov je izjavio da Rusija i Francuska još nisu uspele da postignu dogovor o deeskalaciji tenzija oko Ukrajine, ali je poručio da je deeskalacija potrebna i da je taj sastanak pružio osnovu za dalji rad na tom frontu.

Prema istom francuskom zvaničniku, Putin se takođe saglasio sa time da ruske trupe koje učestvuju u vojnoj vežbi na beloruskoj teritoriji u blizini ukrajinskih granica, budu povučene čim se te vojne vežbe okončaju 20. februara.

Peskov je poručio da će se trupe vratiti u svoje baze u Rusiji nakon vežbi, ne navodeći precizan datum, ali je naglasio da niko nikada nije ni rekao da će snage ostati u Belorusiji.

Pariz: Putin rekao da neće biti novih manevara blizu Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da za sada neće sprovoditi nove vojne inicijative u blizini Ukrajine kao preduslov za moguću deeskalaciju, javlja agencija Rojters pozivajući se na izjavu jednog francuskog zvaničnika posle razgovora Putina sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Ruski lider se, prema rečima neimenovanog francuskog zvaničnika, takođe saglasio da će trupe koje učestvuju u vojnoj vežbi na beloruskoj teritoriji u blizini ukrajinskih granica, biti povučene čim se vežbe okončaju.

Međutim, sam Putin, kako navodi Rojters, nije pomenuo takve ustupke tokom konferencije za novinare održane nakon jučerašnjih šestosatnih razgovora sa Makronom u Moskvi.

Neimenovani francuski zvaničnik je rekao da je Makron tokom razgovora pristao da “otvori dijalog o strateškim pitanjima”, ali nisu izneti detalji o tome šta bi taj dijalog mogao uključivati.

Putin je zahtevao promene bezbednosnih aranžmana u Evropi, uključujući obećanje da NATO nikada neće prihvatiti u svoj sastav Ukrajinu, da rakete nikada neće biti raspoređene u blizini ruskih granica i da će zapadna alijansa smanjiti svoju infrastrukturu.

Isti francuski zvaničnik tvrdi da je dogovor postignut i tokom pregovora o jačanju diplomatije u okviru takozvanog Normandijskog formata, u kojem Francuska i Nemačka deluju kao posrednici u pregovorima koji uključuju Rusiju i Ukrajinu.

Zelenski: Ukrajina traži konkretne korake od Putina

Ukrajina traži konkretne korake od ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi dokazao da je ozbiljan u pogledu deeskalacije tenzija i povlačenja ruskih trupa sa granice, izjavio je danas predsednik Volodimir Zelenski posle sastanka sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

"Ne verujem baš rečima, verujem da svaki političar može da bude transparentan u preduzimanju konkretnih koraka", poručio je Zelenski na konferenciji za medije, prenosi agencija Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je u Kijev, gde se sastao sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Makron je juče u Moskvi razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, u pokušaju da spusti tenzije između Zapada i Rusije nastale zbog situacije oko Ukrajine.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Putin je obećao"; Oglasio se i Kremlj

Izvor: B92, 08.Feb.2022

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da za sada neće sprovoditi nove vojne inicijative u blizini Ukrajine kao preduslov za moguću deeskalaciju...Ovu izjavu je dao anonimni francuski zvaničnik nakon razgovora Putina sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom...Ruski lider se takođe saglasio...

Nastavak na B92...

DA LI JE PUTIN IŠTA OBEĆAO MAKRONU? Nakon sastanka dvojice lidera o Ukrajini, Pariz kaže jedno, a Kremlj sasvim drugo

Izvor: Blic, 08.Feb.2022

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da za sada neće sprovoditi nove vojne inicijative u blizini Ukrajine kao preduslov za moguću deeskalaciju, javlja agencija Rojters pozivajući se na izjavu jednog francuskog zvaničnika posle razgovora Putina sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.