Procureo američki izveštaj: Zna se koliko vojnika su izgubili Rusi

Izvor: B92, 12.Dec.2023, 21:56

Procureo američki izveštaj: Zna se koliko vojnika su izgubili Rusi

Poverljiv američki izveštaj procenjuje da je u ratu u Ukrajini ubijeno ili ranjeno 315 hiljada Rusa ili skoro 90 odsto vojnika od početka sukoba.

Izvor, blizak obaveštajnim službama, kaže da se u izveštaju navodi da je gubitak ruskog vojnog osoblja i naoružanja vratio modernizaciju ruske vojske 18 godina unazad.

Ruska ambasada i Ministarstvo odbrane još nisu komentarisali pisanje.

Ruski zvaničnici često govore da su zapadne procene gubitaka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ratu znatno preuveličane, a da je broj ukrajinskih žrtava potcenjen.

U izveštaju se navodi da je Rusija započela invaziju sa 360.000 ljudi. Zbog velikih gubitaka, Moskva je morala da ublaži kriterijume za regrutaciju i pošalje osuđenike i starije civile u vojsku.

Procenjuje se da je izgubljeno 2.200 od 3.500 tenkova. Uništeno je i 4.400 od 13.600 borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera, što predstavlja gubitak od 32%.

Ruska vojska i dalje ima 1,3 hiljade oklopnih vozila na bojnom polju i stoga mora da ojača svoje linije tenkovima T62 proizvedenim 1970-ih godina, navodi se u izveštaju.

Kijev takođe krije broj poginulih, tvrdeći da je to državna tajna koja bi mogla da ugrozi njegove ratne napore.

U avgustu je Njujork tajms, pozivajući se na američke zvaničnike, pisao da je poginulo približno 70.000 Ukrajinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izveštaj: Rusija izgubila skoro 90% vojske koju je imala pre rata

Izvor: VOA, 12.Dec.2023

VAŠINGTON — Prema američkom obaveštajnom izveštaju sa kojeg je skinuta oznaka "poverljivo", rat u Ukrajini koštao je Rusiju 315.000 ubijenih ili ranjenih vojnika, što je skoro 90 odsto osoblja koje je imala na početku sukoba, saopštio je izvor upoznat sa obaveštajnim podacima. U izveštaju...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.