Izveštaj: Rusija izgubila skoro 90% vojske koju je imala pre rata

Izvor: VOA, 12.Dec.2023, 22:02

Izveštaj: Rusija izgubila skoro 90% vojske koju je imala pre rata

VAŠINGTON — Prema američkom obaveštajnom izveštaju sa kojeg je skinuta oznaka "poverljivo", rat u Ukrajini koštao je Rusiju 315.000 ubijenih ili ranjenih vojnika, što je skoro 90 odsto osoblja koje je imala na početku sukoba, saopštio je izvor upoznat sa obaveštajnim podacima. U izveštaju se procenjuje da je modernizacija ruske vojske unazađena za 18 godina zbog gubitaka Moskve u ljudstvu i oklopnim vozilima. Ruska ambasada u Vašingtonu i rusko ministarstvo odbrane nisu odgovorili na pitanja novinara Rojtersa da prokomentarišu izveštaj. Ruski zvaničnici kažu da su zapadne procene ruskih žrtava u ratu potpuno preterane i da se skoro uvek potcenjuju ukrajinski gubici - za koje ruski zvaničnici kažu da su ogromni. Izvor iz obaveštajne zajednice kaže da se izveštaju procenjuje da je Rusija započela invaziju Ukrajine u februaru 2022. godine sa 360.000 pripadnika vojnog osoblja. Od tada, 315.000 ruskih vojnika - ili oko 87 odsto ljudstva od početka rata - poginulo je ili ranjeno, navodi izvor, koji dodaje da su ti gubici razlog što je Rusija bila prinuđena da olabavi standarde pri regrutovanju i angažuje bivše zatvorenike ili starije građane kako bi ih razmestila u Ukrajini. Ruska armija je ostala bez 1.300 oklopnih vozila na bojnom polju i morala da ojača svoje snage tenkovima T62 proizvedenim 1970-ih, navodi izvor. Kijev podatke o gubicima tretira kao državnu tajnu, a zvaničnici kažu da bi otkrivanje tih podataka nanelo štetu ukrajinskim ratnim naporima. U izveštaju Njujork tajmsa iz avgusta citirane su procene američkih zvaničnika da je broj ukrajinskih žrtava blizu 70.000. U ukrajinskom žurnalu Tižden, istoričar Jaroslav Tinčenko i volonter Herman Šapovalenko su prošlog meseca naveli da je projekat Knjiga sećanja, uz korišćenje javno dostupnih informacija, potvrdio da je u sukobu poginulo 24.500 ukrajinskih vojnika i civila. Prava brojka je, kako kažu, znatno veća.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Moskva

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

TEŽAK UDARAC ZA PUTINA! Sa izveštaja skinuta oznaka "poverljivo": Otkriveno koliko je Rusija u ratu u Ukrajini IZGUBILA VOJNIKA

Izvor: Blic, 13.Dec.2023, 16:01

Prema američkom obaveštajnom izveštaju sa kojeg je skinuta oznaka "poverljivo", rat u Ukrajini koštao je Rusiju 315.000 ubijenih ili ranjenih vojnika, što je skoro 90 odsto osoblja koje je imala na početku sukoba, saopštio je izvor upoznat sa obaveštajnim podacima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.