Preduzeti odlučnije korake za rešavanje problema apatrida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2018, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzeti odlučnije korake za rešavanje problema apatrida

UNHCR apelovao je danas na sve države da preduzmu brže i odlučnije korake kako bi rešili problem apatrida - osoba bez državljanstva u svetu do 2024. godine.

Četiri godine nakon pokretanja desetogodišnje kampanje za iskorenjivanje apatridije u svetu - #IBelong (Ja pripadam) ostvareni su značajni rezultati, saopštio je UNHCR i upozorio da su milioni ljudi širom sveta, od kojih se većina nalazi u zemljama Azije i Afrike i dalje apatridi i žive u vakumu.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodi UNHCR, broj apatrida ili lica koja su u opasnosti da to postanu u svetu je teško tačno ustanoviti, a tokom 2017. godine, oko 70 država, prijavilo je 3,9 miliona lica bez državljanstva.

UNHCR procenjuje da je to "tek delić" ukupnog broja, te da bi tačan broj mogao biti čak tri puta veći.

Prema podacima UNHCR, za četiri prošle godine, više od 166.000 apatrida steklo je državljanstvo ili im je državljanstvo potvrđeno, 20 država je pristupilo konvencijama o apatridiji, čime je ukupan broj potpisnica Konvencije o pravnom položaju lica bez državljanstva iz 1954. godine porastao na 91, a Konvencije o smanjenju broja slučajeva lica bez državljanstva iz 1961. godine na 73.

Devet država uspostavilo je ili poboljšalo postupke utvrđivanja apatridije, šest je promenilo zakone o državljanstvu, a dve su iskorenile diskriminaciju po osnovu roda kojom žene nisu mogle da prenesu svoje državljanstvo na decu.

U devet zemalja zvanično su usvojeni nacionalni planovi za iskorenjivanje apatridije.

U Srbiji su predstavnici Vlade, državnih organa i stručne javnosti već obeležili četvrtu godišnjicu kampanje #IBelong na konferenciji "Postignuća Republike Srbije u borbi protiv apatridije i naredni koraci", gde su učesnici konferencije pohvalili izvanredan napredak koji je država ostvarila u oblasti sprečavanja apatridije i smanjenja broja lica bez državljastva.

Na konferenciji održanoj u novembru, predstavnici Vlade Srbije potvrdili su svoju spremnost da reše preostale izazove u cilju potpune eliminacije mogućnosti nastanka i ponovne pojave slučajeva apatridije u Srbiji.

"Danas apelujem na političare, vlade i zakonodavce širom sveta da istog časa preduzmu korake, da usvoje i podrže odlučne aktivnosti usmerene na iskorenjivanje apatridije u svetu do 2024", rekao je visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi.

Istakao je da je to ispravno sa ljudskog, etičkog i političkog stanovišta, kao i da svaki čovek na ovoj planeti ima pravo na državljanstvo i pravo da kaže "JA PRIPADAM".

Uzroci apatridije su brojni, ali najveći generator su problemi u zakonima o državljanstvu i diskriminacija, navodi se u saopštenju Unhcr.

Apatridija znači život bez državljanstva i svega što iz njega proizilazi, a biti apatrid znači živeti bez pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti ili zakonskom zaposlenju.

Može značiti i život bez mogućnosti sklapanja braka, posedovanja stana, slobode kretanja - život na marginama društva, lišen perspektive i nade.

"Apatridi se i dalje suočavaju sa ogromnim preprekama pri ostvarivanju osnovnih ljudskih prava", kaže Grandi i dodaje da iskorenjivanje apatridije zahteva eliminisanje diskriminacije iz zakona o državljanstvu i u praksi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.