Izvor: RTS, 27.Jan.2023, 06:59

Poljska šalje još tenkova Ukrajini; U Rusiji blokirani sajtovi FBI i CIA

Rat u Ukrajini – 338. dan. Žestoke borbe u Ugledaru. Moskva odbacuje izvešta IAEA o situaciji oko nuklearne elektrane u Zaporožju. Kijev: Ukrajinske snage oborile ruski Su-25 i helikopter Mi-8. Mađarska ne prihvata nove sankcije EU Rusiji koje se odnose na nuklearnu energiju. Nakon Nemačke i SAD, tenkove Kijevu šalje i Kanada. Kremlj osuđuje direktnu umešanost Zapada u sukob u Ukrajini. Roskomndazor blokirao sajtove FBI i CIA u Rusiji.
Ukrajinske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlasti optužile su ruske trupe za masovne raketne napade na desetak oblasti Ukrajine, uključujući Kijev.
Navode da je u napadima stradalo najmanje 11 ljudi, a da je isto toliko povređeno. Ističu da je meta bila kritična infrastruktura.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da će tenkovi "leopard 2", koje je Berlin obećao Ukrajini, biti isporučeni pre kraja marta. Iz Pentagona poručuju da bi isporuke američkih tenkova Abrams mogle potrajati mesecima. Tenkove je obećala i Kanada.
Anita Anand, ministarka odbrane, potvrdila je da će Kanada uskoro prebaciti četiri tenka "leopard 2 A4" u Ukrajinu i da će poslati kanadske trupe u Evropu da pomognu u obuci ukrajinske vojske.
Moskva odgovara da će nemački tenkovi u Ukrajini će doživeti sudbinu svojih prethodnika ─ biće uništeni i spaljeni.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva vidi da je mešanje SAD i zapadnih zemalja u ukrajinski konflikt sve veće.
"Ponavljale su se izjave sa Zapada i SAD da slanje raznih oružanih sistema, uključujući tenkove, nikako ne znači mešanje tih zemalja, ili NATO-a, u rat u Ukrajini. Apsolutno se ne slažemo sa ovim. Moskva te korake vidi kao direktno mešanje u konflikt, i to mešanje je sve veće", rekao je Peskov.
Vašington uvodi nove sankcije ruskoj privatnoj vojnoj grupi "Vagner".
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Kremlj: Bajden ima ključ za okončanje sukoba u Ukrajini; Orban: Veto ako EU uvede sankcije za nuklearnu energiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2023

Rat u Ukrajini – 338. dan. Žestoke borbe u Ugledaru. Moskva odbacuje izvešta IAEA o situaciji oko nuklearne elektrane u Zaporožju. Mađarska ne prihvata nove EU sankcije Rusije vezane za nuklearnu energiju. ..Nakon Nemačke i SAD, tenkove Kijevu šalje i Kanada. Kremlj osuđuje direktnu umešanost...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Zelenski pozdravio 'tenkovsku koaliciju', ruske snage nastavile ofanzivu na istoku Ukrajine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jan.2023

Ruske snage nastavile su sa ofanzivom na istočne regije Ukrajine, Donjeck i Lugansk, rekla je ukrajinska vojska rano 27. januara dok je predsjednik Volodimir Zelenski naglasio zahvalnost zbog toga što se sve veći broj država obavezuje da će poslati napredne tenkove Kijevu. Istovremeno ih je pozvao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Zelenski pozdravio poljsku isporuku tenkova Ukrajini

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jan.2023

Poljska će Kijevu isporučiti dodatnih 60 tenkova za odbranu od ruske agresije, a potez Varšave pozdravio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Hvala Poljskoj na važnoj odluci da isporuči Ukrajini 60 tenkova – od kojih su 30 čuveni PT-91 Twardy, zajedno sa 14 Leoparda", naveo je Zelenski...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.