[RAT U UKRAJINI] Dok je sva pažnja usmerena na donacije tenkova Ukrajini, da li se u tajnosti sprema paket pomoći koji će sadržati i borbene avione?

Izvor: TangoSix.rs, 27.Jan.2023, 11:01

[RAT U UKRAJINI] Dok je sva pažnja usmerena na donacije tenkova Ukrajini, da li se u tajnosti sprema paket pomoći koji će sadržati i borbene avione?

Na početku 12. meseca rata u Ukrajini, posle dužeg vremena imamo intenzivnija borbena dejstva u Zaporoškoj oblasti, ruska vojska je u proteklih desetak dana započela nešto jače napade. Ruske snage obnovile su ofanzivna dejstva i u jugozapadnom delu Donjecke oblasti odnosno na Ugledarskom pravcu, navodno za sada ima određenog manjeg napretka. Ukrajinska strana je zvanično priznala da su se njege snage povukle iz mesta Soledar, a izveštaji sa ratišta govore da je ukrajinska >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << vojska ostvarila napredovanje u regionu mesta Kremina, u Luganskoj oblasti.
Rusi su juče izvršili još jedan masovni udar na Ukrajinu sa, prema ukrajinskim izvorima, 55 raketa i određenim brojem letelica kamikaza Geranj. Meta napada bili su objekti energetske infrastrukture u Dnjepropetrovskoj, Donjeckoj, Kijevskoj, Vinickoj, Odeskoj i Zaporoškoj oblasti. Načelnik Generalštaba ukrajinske vojske general Valerij Žalužni izjavio je da su korišćene i vazduhoplovne balističke rakete Kinžal. Od ranije se zna da su u Belorusiji stacionirana bar tri aviona MiG-31I koji mogu da lansiraju ove rakete. Zalužni je rekao i da je ukrajinska PVO imala veliki uspeh prilikom dejstva jer je oborila čak 47 krstarećih raketa.
SAD šalju 31 tenk Abrams i 8 tenkova za izvlaćenje Hercules / Foto: US Army Američki predsednik Džozef Bajden objavio je preključe da SAD Ukrajini šalju 31 tenk Abrams, što, kako je naveo, odgovara brojnom stanju jednog tenkovskog bataljona ukrajinske vojske. Osim Abramsa, šalje se i 8 tenkova za izvlačenje M88A2 Hercules. Pomenuta oklopna tehnika biće predata u okviru inicijative Ukraine Security Assistance Initiative – USAI što podrazumeva da će oni biti naručeni od industrije, a ne predati iz inventara američke armije. Prema nezvaničnim navodima Abramsi bi u Ukrajinu mogli stići u narednih nekoliko meseci ili do kraja godine. Poslednja zvanična infromacija iz Pentagona je da će Ukrajina dobiti varijantu M1A2.
At briefing now, @DepPentPressSec says the U.S. „just don’t have excess“ tanks to send to Ukraine, despite there being thousands in the U.S. arsenal. For that reason, she says, U.S. will buy new ones and send months from now.
In the meantime, the German Leopard tank goes.
— Dan Lamothe (@DanLamothe) January 26, 2023

Istovremeno, nemačka savezna vlada saopštila je da će Ukrajini poslati 14 tenkova Leopard 2A6 (što odgovara zapadnoj tenkovskoj četi). Paket obuhvata i obuku, logistiku, municiju i održavanje. Tenkovi bi mogli biti isporučeni za bar oko tri meseca. Osim toga, drugim zemljama koje poseduju Leoparde 2, dopušteno je da ih ustupe Ukrajincima, navodi se da je cilj da se formiraju dva tenkovska bataljona. Broju zapadnih tenkova trebamo dodati i 14 britanskih Čelendžera 2 za koje je ministarstvo odbrane UK navelo da će stići do kraja marta.
Slovački MiG-ovi 29 i dalje nisu u Ukrajini / Foto: Igor Božinovski, Tango Six U medijima se govori da će Leoparde 2 poslati 12 država, za sada je samo Poljska zvanično najavila isporuku 14 primeraka, najverovatnije verzije 2A4, kao i da će oni stići u narednih nekoliko nedelja. Postoje i informacije da će tim putem krenuti i Holandija koja bi predala 18 Leoparda 2 (to bi ustvari bili tenkovi koji bi bili nabavljeni od druge države koja ih poseduje), Norveška 8 Leoparda 2A4NO, Španija Leoparda 12 2A4, Portugal samo 4 Leoparda 2A4PO. Sasvim je moguće, a verovatno i realno, da će se ovoj koaliciji pridružili i Danska, Finska, Grčka, Kanada (za početak sa 4-5 tenkova) i Švedska. To bi značilo da bi Ukrajina tokom ove godine mogla dobiti 73 do 120 tenkova sa zapada.
Osim zapadnih tenkova, Ukrajina će verovatno dobiti još sovjetskih, Slovačka je spremna da isporuči 30 T-72 umesto kojih bi trebala da od Nemačke dobije Leoparde 2A4. Pored toga, od slovačkog ministra odbrane Jaroslava Nađa smo saznali da slovački lovački avioni MiG-29 još uvek nisu isporučeni Ukrajini. Kako je izjavio pre dva dana, Slovačka je spremna da razgovara o predaji ovih aviona Kijevu. Letelice se trenutno nalaze u jednoj od slovačkih baza.
Ovome dodajmo i informaciju da Holandija Ukrajini ipak nije poslala bateriju sistema PVO Patriot, već samo dva lansera sa raketama. Ukrajinski mediji prenose da je turska kompanija Baykar Technologies Kijevu poklonila dve izviđačko-borbene bespilotne letelice TB2 Bajraktar, a istovremeno se pojavila infromacija da je krajem prošle godine Ukrajina potpisala ugovor za još 12 letelica u paketu vrednom nešto više od 94 miliona dolara.
Holandija prva ponudla aviona F-16 Ukrajini / Foto: Ministarstvo odbrane Holandije I dok je trenutna pažnja javnosti usmerena ka isporuci tenkova, polako se pojavljuju nagoveštaji o budućim donacijama zapadnih tipova borbenih aviona.
Portparol ratnog vazduhoplovstva Ukrajine pukovnik Jurij Ignjat izjavio je da su tip aviona i termini za obuku pilota već određeni, kao i da su ukrajinski piloti već putovali u SAD. Iz Pentagona međutim nisu komentarisali ovu izjavu. Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov je skoro govorio o tome kako bi se na sledećem devetom sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koji bi se u nemačkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn trebao održati u februaru, mogla doneti odluka i o slanju borbenih aviona.
Tokom prošle godine se u zapadnim medijima u više navrata spekulisalo o ovom pitanju, čak su iznesene informacije i da su SAD odvojile 100 miliona dolara za obuku ukrajinskih pilota. Ukrajinci su u više navrata izrazili želju da dobiju američke F-15 i F-16, kao i švedske Gripene. Jedan od nagoveštaja koji bi prvi mogući tip zapadnog borbenog aviona mogao završiti u Kijevu dobili smo od ministra inostranih poslova Holandije Wopke Bastiaan Hoekstra koji je pre nedelju dana izjavio da će holandska vlada razmotriti isporuku borbenih aviona F-16 Kijevu.
The post [RAT U UKRAJINI] Dok je sva pažnja usmerena na donacije tenkova Ukrajini, da li se u tajnosti sprema paket pomoći koji će sadržati i borbene avione? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.