Dostupni linkovi

Zelenski pozdravio 'tenkovsku koaliciju', Rusija nastavlja ofanzivu na istoku Ukrajine


Ukrajinska policija pregleda krstareću raketu ruske vojske koju je oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana u regiji Kijeva 26. januar 2023.
Ukrajinska policija pregleda krstareću raketu ruske vojske koju je oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana u regiji Kijeva 26. januar 2023.

Ruske snage nastavile su sa ofanzivom na istočne regije Ukrajine, Donjeck i Lugansk, rekla je ukrajinska vojska rano 27. januara dok je predsjednik Volodimir Zelenski naglasio zahvalnost zbog toga što se sve veći broj država obavezuje da će poslati napredne tenkove Kijevu. Istovremeno ih je pozvao da ubrzaju slanje borbenih vozila.

Ukrajinske trupe su odbile napade na 11 lokacija u dvije istočne regije u toku posljednja 24 sata, dan nakon što je Moskva počela sa još jednim talasom raketnih napada širom Ukrajine u kojima je poginulo najmanje 11 ljudi dok je uništena energetska infrastruktura i pored toga što je protivvazdušna odbrana Kijeva presrela većinu projektila.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Odbrambene snage su u toku proteklog dana odbile napade u Plošanki, Nevsku i Červonpopjevki u regiji Lugansk i Verhnjokamjansku, Paraskovijevki, Bahmutu, Kliščijvki, Vodjanu, Nevelskeu, Marijinki i Vuhledaru u Donjecku", rekao je Glavni štab Ukrajine. Navode vojske Ukrajine iz dnevnog izvještaja Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao nezavisno da potvrdi.

Najnoviji izvještaji o teškim borbama na istoku došla su nakon što je ukrajinska vojska 26. januara objavila da je oborila 47 od 59 ruskih projektila, neki su ispaljeni sa strateških bombardera Tu-95 na ruskom Arktiku.

Moskva je takođe pokrenula 37 vazdušnih napada, od kojih je u 17 koristila bespilotne letjelice Shahed-136 iranske proizvodnje. Svi dronovi su uništeni, saopštila je ukrajinska vojska.

Zelenski je u svom noćnom video obraćanju 26. januara rekao da je "već 12 država u našoj tenkovskoj koaliciji" koje će osigurati napredne zapadne borbene tenkove kako bi pomogle odbrani Ukrajine od ruske 11-mjesečne invazije.

Zahvalio je "svima u svijetu koji se istinski zajedno s nama bore protiv terorizma" i ponovno istaknuo potrebu za "ubrzanjem" isporuke odbrambene opreme njegovoj zemlji.

Prema medijskim izvještajima, Njemačka i saveznici u početku su obećali oko 100 tenkova Leopard 2 proizvedenih u Njemačkoj, uz doprinos SAD-a s 31 tenkom M1 Abrams i ranije obećanje Velike Britanije o 14 tenkova Challenger 2.

Kanada je posljednja zemlja koja je izjavila da Ukrajini namjerava dati tenkove. Ottawa će poslati četiri borbena tenka Leopard 2 u Ukrajinu, rekao je kanadski ministar odbrane, nakon što je Njemačka ove sedmice dopustila drugim državama izvoz tenka njemačke proizvodnje.

Poljska, Nizozemska i Španija ranije su najavile spremnost da prebace neke od tenkova Leopard 2 iz svojih zaliha u Ukrajinu, što mogu učiniti samo uz izričito dopuštenje njemačkog proizvođača.

Obuka ukrajinskih posada i isporuka tenkova trajaće najmanje dva mjeseca, kako se navodi u izjavama za javnost.

XS
SM
MD
LG