Počinje suđenje Hrvatu zarobljenom kod Marijupolja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2022, 07:13

Počinje suđenje Hrvatu zarobljenom kod Marijupolja

Danas počinje suđenje Hrvatu Vjekoslavu Prebegu, kojeg su ruske snage zarobile početkom maja blizu Marijupolja.

Njemu će suditi sud samoproglašene Narodne Republike Donjeck i to za učestvovanje u sukobu u ulozi plaćenika i rušenje ustavnog poretka, za šta su predviđene kazne doživotnog zatvora i smrtna kazna, piše hrvatski portal Dnevnik.

Hrvatski advokat Luka Mišetić kaže da Narodna Republika Donjeck, bez obzira što nije međunarodno priznata, mora da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poštuje međunarodno humanitarno pravo.

"Oni moraju tog Hrvata da tretiraju u skladu sa svim pravilima i zakonima međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Mišetić u razgovoru za Dnevnik.

Nema sumnje, kaže Mišetić, da će i suđenje i presuda biti u svrhu ratne propagande, ali bi u svemu važnu ulogu mogla imati i pragmatičnost.

"Ne bih očekivao smrtnu kaznu, ali sigurno da će biti drastična. Oni će tog Hrvata držati de facto kao taoca i iskoristiti možda za razmenu u budućnosti nekih ruskih ljudi koji su zarobljeni i suđeno im je u Ukrajini", naveo je Mišetić.

Portal podseća da je isti sud sudio jednom Marokancu i dvojici Britanaca, koji su se takođe borili u ukrajinskoj vojsci i da im je dosudio smrtnu kaznu, koja još nije izvršena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"KAZNA ĆE SIGURNO BITI DRASTIČNA" Danas počinje suđenje Hrvatu zarobljenom kod Marijupolja

Izvor: Blic, 16.Avg.2022

Danas počinje suđenje Hrvatu Vjekoslavu Prebegu, kojeg su ruske snage zarobile početkom maja blizu Marijupolja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.