Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Maj.2020, 12:54

Plenković: Održavanje Samita EU-Zapadni Balkan samo po sebi snažna poruka

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da bi želeo da je virtuelni samit EU-Zapadni Balkan mogao da pošalje snažniji signal podrške regionu, ali da već samo njegovo održavanje predstavlja snažnu poruku.

U intervjuu briselskom portalu "Politiko" uoči današnjeg samita, Plenković je ocenio da proširenje EU nije skinuto s dnevnog reda.

"Lično bih bio srećniji da smo u izjavi snažniji i jasniji, svi mi", rekao je Plenković u telefonskom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << razgovoru za "Politiko".

"Ali, ja sam realan, izradili smo vrlo solidan dokument s obzirom na okolnosti. Činjenica da se sastanak održava je već snažan politički signal", dodao je on.

Čelnici 27 zemalja članica EU i šest partnera sa Zapadnog Balkana na današnjem virtuelnom samitu treba da prihvate zajedničku deklaraciju kojom se potvrđuje evropska perspektiva Zapadnog Balkana, ali se ne pominju članstvo, proširenje i integracije.

Zvaničnici EU kažu da to ne znači da proširenje više nije na stolu i ukazuju da je Brisel u martu odobrio Severnoj Makedoniji i Albaniji pokretanje pregovora o pristupanju.

Plenković je rekao da će ta odluka "biti za susede politička ostavština hrvatskog predsedavanja".

Na samitu Dve učestvuju i Srbija i Crna Gora koje pregovaraju godinama, ali još nisu blizu članstva, dok su BiH i Kosovo daleko od toga da budu pozvane na otvaranje pristupnih pregovora, navodi "Politiko".

Taj sajt dodaje da je sporo napredovanje prema članstvu tih država podstaklo neke u regionu da zaključe da mnoge članice EU ne žele dalje proširenje, iako to ne govore otvoreno.

Plenković je međutim rekao da se "proširenje vratilo na dnevni red".

Po njegovim rečima, ovogodišnji samit u Zagrebu doneće simetriju budući da su se čelnici EU i Balkana okupili u glacnvom gradu Hrvatske pre 20 godina kako bi najavili novo razdoblje bliže saradnje nakon decenije rata i nemira u regionu.

Iako se ovoga puta čelnici ne sastaju u Zagrebu, Plenković je rekao da je hrvatsko predsedavanje vratilo region na dnevni red.

"Ako možemo održati fokus na ovom političkom dijalogu na visokom nivou svake dve godine, mi kao predsedništvo sa sigurnošću možemo reći da smo ostvarili svoje ciljeve. To je ključno", istakao je Plenković.

Učešće na prvom virtuelnom samitu EU-Zapadni Balkan, uz lidere 27 zemalja članica EU i visoke evropske zvaničnike, potvrdili su predsednici Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Hašim Tači, Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Predsedništva BiH Šefik Džaferović, kao i premijeri Albanije Edi Rama i Severne Makedonije Oliver Spasovski.

Video-konferencija biće održana bez državnih obeležja i simbola, govornici će sedeti ispred neutralne pozadine, a na ekranu će se videti samo ime i prezime govornika.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.