Zapadni Balkan ne sme da upadne u zamku ruskih dezinformacija

Izvor: B92, 06.Maj.2020, 14:38

"Zapadni Balkan ne sme da upadne u zamku ruskih dezinformacija"

Zapadni Balkan ne sme da upadne u rusku zamku dezinformacija, saopštila je uoči samita EU-Zapadni Balkan poslanička grupa Evropske narodne partije.

Oni su to izjavili u Evropskom parlamentu dodajući da taj "region ima bolju budućnost sa EU

Uoči današnjeg samita, portparol poslaničke grupe EPP za spoljne poslove Mihael Galer ukazao je da ne treba gubiti iz vida geopolitičke posledice pandemije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korona virusa i da "Evropljani moraju da ovu krizu pretvore u priliku i zajedno ublaže posledice pandemije", navodi se u saopštenju na sajtu EPP.

Evropska unija planira da pomogne Zapadnom Balkanu sa 3,3 milijarde evra za borbu protiv korona virusa u regionu.

"U ovim izazovnim vremenima, veoma je važno da stanemo uz čitav Zapadni Balkan. Sada je ključna solidarnost", navela je evropska poslanica iz redova EPP Kinga Gal i ocenila da najavljeni paket pomoći predstavlja "definitivno pozitivan razvoj".

Kako se dodaje u saopštenju EPP, lideri EU će danas takođe potvrditi plan za početak pregovora o članstvu u EU.

"Veoma je važno ojačati perspektivu proširenja EU za ove zemlje. Odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom jeste korak u pravom smeru", istakla je Kinga Gal.

Galer je poručio da je vreme za jedinstvo. "Početak formalnih pristupnih pregovora sa EU nije ništa drugo nego odbrana našeg načina života i uticaja u svetu. EU je pouzdan i transparentan partner", istakao je on.

EPP je pozdravila ulogu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića čija zemlja trenutno predsedava EU.

"Lična posvećenost premijera Plenkovića bila je presudna da Zapadni Balkan bude među prioritetima EU", naglasila je Kinga Gal.

Uoči današnjeg samita EU-Zapadni Balkan, održan je i video konferencijski sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana iz redova EPP na kojem je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučića čija je SNS pridružena članica EPP.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EPP: Zapadni Balkan ne sme da upadne u zamku ruskih lažnih vesti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Maj.2020

Zapadni Balkan ne sme da upadne u rusku zamku dezinformacija, saopštila je uoči samita EU-Zapadni Balkan poslanička grupa Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu dodajući da taj "region ima bolju budućnost sa EU”. Uoči današnjeg samita, portparol poslaničke grupe EPP za spoljne...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.