Izvor: RTS, 29.Sep.2021, 05:50

Petković i Bisljimi za pregovaračkim stolom u Briselu

Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, sastaće se u Briselu kako bi razgovarali o situaciji na severu Kosova i Metohije.
Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj poručio je ranije da bi sastanak glavnih pregovarača bio prvi pozitivni korak u smirivanju tenzija.
Pozvao je Beograd i Prištinu na bezuslovnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deeskalaciju na severu Kosova i Metohije hitnim povlačenjem specijalnih policijskih jedinica i uklanjanjem blokada puteva.
Portparol EU Peter Stano izjavio je da EU od Beograda i Prištine očekuje da se uzdrže od jednostranih akcija ili provokacija i da iskoriste platformu koju nudi dijalog kako bi rešili sva otvorena pitanja, uključujući i slobodu kretanja i registarske tablice.
Dvadesetog septembra na administrativnim prelazima počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu. 
Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene na administrativnim prelazima, a Srbi sa severa KiM blokiraju puteve u znak protesta. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petković se sastao sa Lajčakom

Izvor: B92, 29.Sep.2021

Brisel -- Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, sastaće se u Briselu kako bi razgovarali o situaciji na severu KiM...Petković se imao danas sastanak sa specijalnim predstavnikom EU, Miroslavom Lajčakom...Prethodno, Lajčak se sastao sa glavini pregovaračem...

Nastavak na B92...

Bisljimi: Nacrt dogovora Srbije i Kosova čeka pristanak Beograda

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Sep.2021

Finalizovan je draft između Kosova i Srbije o rešenju pitanja registarskih tablica. Saglasnost je postignuta uz posredovanje evropskog specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka, a do zajedničkog susreta delegacija Kosova i Srbije u Briselu nije došlo ni u jednom trenutku. Prema nacrtu,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.