Petković se sastao sa Lajčakom

Izvor: B92, 29.Sep.2021, 06:20

Petković se sastao sa Lajčakom

Brisel -- Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, sastaće se u Briselu kako bi razgovarali o situaciji na severu KiM.

Petković se imao danas sastanak sa specijalnim predstavnikom EU, Miroslavom Lajčakom.

Prethodno, Lajčak se sastao sa glavini pregovaračem Prištine, Besnikom Beslimijem.

"Jutros sam imao odvoje sastanke sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije kako bi razmotrili načine za rešavanje trenutne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krize. Nastavicemo razgovore tokom dana", poručio je Lajčak sa Tviter naloga.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj poručio je ranije da bi sastanak glavnih pregovarača bio prvi pozitivni korak u smirivanju tenzija.

Pozvao je Beograd i Prištinu na bezuslovnu deeskalaciju na severu Kosova i Metohije hitnim povlačenjem specijalnih policijskih jedinica i uklanjanjem blokada puteva.

Portparol EU Peter Stano izjavio je da EU od Beograda i Prištine očekuje da se uzdrže od jednostranih akcija ili provokacija i da iskoriste platformu koju nudi dijalog kako bi rešili sva otvorena pitanja, uključujući i slobodu kretanja i registarske tablice.

Dvadesetog septembra na administrativnim prelazima počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu.

Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene na administrativnim prelazima, a Srbi sa severa KiM blokiraju puteve u znak protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.