MALA JE ŠANSA DA SE SASTANU PREDSTAVNICI BEOGRADA I PRIŠTINE? Iz Brisela poručuju: Ishod razgovora je neizvestan

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Sep.2021, 15:39

MALA JE ŠANSA DA SE SASTANU PREDSTAVNICI BEOGRADA I PRIŠTINE? Iz Brisela poručuju: Ishod razgovora je neizvestan

Glavni pregovaracći Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, razgovarće u sredu u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU, Miroslavom Lajčkom, o mogućostima za rešvanje krize na severu KiM i povratku slobode kratenja preko adminstrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Da li će Petković i Bisljimi sesti za isti sto zavisiće od stavova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iznetih tokom bilaterlanih razgovora i procene Lajčka da li ima mogucnosti za približavanje dve strane rešenju trenutne situacije, rečeno je medijima u Briselu.

EU je tokom prethodnog vikenda sa najviših nivoa insistirala na što hitnijem statanku u Briselu predstavnika Beograda i Prištine, dok je Beograd naglašavao da je preduslov za dolazak u Brisel povratak slobode kretanja i povlačenje specijalnih snaga sa severa KiM.

Dogovor da se u Briselu ipak pojave glavni pregovarači dve strane došao je uz napomenu EU da je na liderima dve strane prvenstvena odgovornost na spuštanju tenzija, a da se od pregovarača očekuje da imaju "mandat da razgovaraju o daljem putu i pronađu održiva rešenja u interesu građana".

U diplomatskim izvorima u Briselu pred ovaj sastanak napominju da je dobro što do njega dolazi, ali i da ne postoji pretarani optimizam kada je reč o mogućem sutrašnjem dogovoru ili dolasku do rešanja za trenutnu krizu na KiM.

U EU, nezvanično, nisu želeli da spekulištu povodom mogućeg "plana B" koji bi Miroslav Lajčak mogao sutra da stavi na pregovarački sto, uz komentar da je to već trebalo da se desi ako takav plan postoji.

Zvanično, i Lajačak i EU, ponavljaju da su oni tu samo da "olakšaju razgovore", a da je na "dve strane da se dogovore".

Istovremeno, EU poručuje da je u "intenzivnim diplomatskim pregovorima" i sa međunarodnim partnerima povodom situacije na KiM.

U tom kontekstu se vidi i poseta specijalnog američkog izaslanika, Gabrijela Eskobara, koji će se ove nedelje takođe naći u Briselu.

Portparol EU, Peter Stano, posetu Eskobara vidi kao jedan u nizu sastanka koje Miroslav Lajčak ima u okviru svojih diplomatsikih aktivnosti i odbacije mogućost direktnog učešća eskobara na sutrašnjem sastanku sa pregovaračima Beograda i Prištine koji vodi EU.

Više vesti o dešavanjima na Kosovu pročitajte OVDE

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neizvestan ishod sastanaka pregovarači Beograda i Prištine u Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2021

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, razgovaraće u sredu u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU, Miroslavom Lajčkom, o mogućnostima za rešavanje krize na severu Kosova i Metohije i povratku slobode kretanja preko adminstrativnih prelaza Jarinje i Brnjak...Da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.