Izvor: RTS, 05.Jul.2022, 06:08

Patrušev: Ciljevi specijalne operacije biće ostvareni; počeo proces ratifikacije članstva Finske i Švedske u NATO-u

Sto trideset drugi dan rata u Ukrajini. Ruske snage izvele su raketni napad na Dnjepropetrovsku oblast, kao i na Mikolajev, na jugu Ukrajine, saopštili su lokalni zvaničnici. Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev kaže da će ciljevi ruske specijalne operacije biti ostvareni uprkos činjenici da SAD i druge zapadne zemlje pružaju vojnu pomoć Ukrajini. Ambasadori pri NATO-u 30 zemalja potpisali su protokol o pristupanju Finske i Švedske. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predsednik Rusije Vladimir Putin je, tokom sastanka sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom, rekao da "vojska koja je učestvovala u oslobađanju Luganske narodne republike" treba da se odmori.

Dodao je da ostale snage treba da nastave da izvršavaju svoje zadatke prema ranije odobrenim planovima.
Ukrajinska vojska saopštila je da su se trupe te zemlje vratile na Zmijsko ostrvo.
"Vojna operacija na Zmijskom ostrvu je završena. Na ostrvu je postavljena ukrajinska zastava", dodaje se u saopštenju.
Proruske lokalne vlasti ističu da ukrajinske snage konstantno granatiraju Donjeck. Prema rečima gradonačelnika Alekseja Kulemzina, situacija u gradu je teška, ali sve službe su angažovane na saniranju štete.
Sa druge strane, gradonačelnik Slavjanska, koji je pod kontrolom Kijeva, kaže da grad postao linija fronta budući da se ruska vojska nalazi na sedam do deset kilometara od grada.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ruska ambasada u Bugarskoj ne može normalno da radi, kao i da će Moskva odgovoriti na proterivanje 70 ruskih diplomata iz Sofije.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je učesnike međunarodne konferencije za obnovu Ukrajine koja se održava u švajcarskom Luganu da se pridruže nacionalnom planu za obnovu te zemlje.
Britanski premijer Boris Džonson ocenio je da će biti potrebno da se razmotre alternativni putevi za izvlačenje žitarica zaglavljenih u Ukrajini ako se Bosforski moreuz ne bude mogao koristiti za transport.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Kijev: Raketni napadi na Nikolajev i Dnjepropetrovsk; Rusija: Granatirana Kurska oblast

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2022

Sto trideset drugi dan rata u Ukrajini. Ruske snage izvele su raketni napad na Dnjepropetrovsku oblast, kao i na Nikolajev, na jugu Ukrajine, saopštili su lokalni zvaničnici. ..Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev kaže da će ciljevi ruske specijalne operacije biti ostvareni uprkos...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.