Obama upozorio Karzaija na bezbednosni sporazum

Izvor: Blic, 26.Feb.2014, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama upozorio Karzaija na bezbednosni sporazum

Američki predsednik Barak Obama rekao je juče avganistanskom predsedniku Hamidu Karzaiju da, ukoliko odbije da potpiše bilateralni bezbednosni sporazum sa SAD (BSA), prema kojem bi deo američkih trupa ostao u Avganistanu i po završetku tekuće godine, Pentagon bi onda povukao sve vojnike iz zemlje.

"Predsednik Obama je to rekao predsedniku Karzaiju, jer je on pokazao da najverovatnije neće potpisati BSA", saopštila je Bela kuća.

Obama je u telefonskom razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao Karzaiju da sada planira potpuno povlačenje američkih vojnika iz zemlje, ali ne isključuje dogovor sa narednom vladom u Kabulu i o ostanku američke misije posle 2014. godine.

Odnosi između Vašingtona i Kabula su već godinama kolebljivi, a krajem prošle godine Karzai je doneo i iznenađujuću odluku da ne potpiše bilateralni bezbednosni sporazum sa SAD (BSA), prema kojem bi deo američkih trupa ostao u Avganistanu i po završetku tekuće godine, izveštava AFP.

Potpisivanje BSA sporazuma je uslov za milijarde dolara zapadne pomoći Avganistanu, u kojem u aprilu treba da budu održani izbori za Karzaijevog naslednika.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Amerikanci zalupili vrata Avganistanu

Izvor: Večernje novosti, 26.Feb.2014

MESEC dana uoči izbora u Avganistanu, predsednik SAD Barak Obama praktično je raskrstio sa avganistanskim kolegom Hamidom Karzaijem, nevoljnim da potpiše dugoročni sporazum o bezbednosti sa Amerikom. U poslednjem telefonskom razgovoru Obama je obavestio Karzaija da je dao nalog Pentagonu da počne...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.