Napetost raste: Zašto je uhapšena ćerka osnivača Huaveja

Izvor: B92, 07.Dec.2018, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napetost raste: Zašto je uhapšena ćerka osnivača Huaveja

Direktorka kineske kompanije je uhapšena u Kanadi i trebalo bi da bude izručena u SAD, u trenutku dok vlada velika napetost u odnosima Vašingtona i Pekinga.

Ćerka osnivača kineskog telekomunikacionog giganta Huaveja uhapšena je u Kanadi i postoji mogućnost da bude izručena u SAD, što bi moglo da dodatno naruši odnose Vašingtona i Pekinga.

Direktorka Huaveja, Meng Vanžu, uhapšena je na aerodromu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Vankuveru 1. decembra, dok je menjala let.

Detalji o razlozima hapšenja nisu objavljeni, ali se navodi da SAD istražuju Huavej zbog mogućeg kršenja sankcija protiv Irana.

Kineska ambasada u Kanadi zahteva da Vanžu bude oslobođena, ističući da je reč o kršenju ljudskih prava.

Iz kompanije Huavej ističu da "nisu upoznati sa time da je ona uradila bilo šta loše"

Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je da kanadska vlada nije umešana u njeno hapšenje koje, kako kaže, nema nikakve veze sa politikom.

Hapšenje se desilo u nezgodnom trenutku za odnose SAD i Kine.

Vašington i Peking su već mesecima u trgovinskom ratu, u kojem su obe strane uvele carine na proizvode protivnika u vrednosti od nekoliko stotina milijardi dolara.

Gotovo ništa - detalji nisu saopšteni, jer je Meng zatražila zabranu objavljivanja tih informacija, što je kanadski sud odobrio.

Poznato je da je uhapšena 1. decembra, ali to nije objavljeno sve do srede, kada se prvi put pojavila pred sudom.

Kanadski premijer Džastin Trudo je izjavio da je njegovoj vladi hapšenje najavljeno, ali da oni u tome nisu imali nikakvu ulogu.

"Uveravam vas da smo mi zemlja sa nezavisnim sudstvom", rekao je Trudo.

Neke vlade za Zapada strahuju da Peking preko Huaveja - njihovih mobilnih telefona i komunikacionih mreža - može da špijunira koga god želi.

Iz Huaveja za to vreme ističu da kineska vlada ne kontroliše njihovu kompaniju.

Američki kongresmeni i senatori su više puta govorili da Huavej predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost SAD.

Novi Zeland i Australija su već - iz bezbednosnih razloga - državnim službenicima zabranili upotrebu Huavej telefona, a očekuje se da to uskoro učini i Japan.

Rukavice su pale

Karišma Vasvani, BBC Azija

Teško je naglasiti simbolizam i značaj ovog događaja - Huavej je kruna kineske tehnologije, a Meng njihova princeza.

Iako još nije jasno koje su optužbe podignute protiv nje, ovo nije obično hapšenje jedne žene ili jedne kompanije.

Hapšnje bi moglo da dodatno ošteti odnose između SAD i Kine i to u jednom od najosetljivih trenutaka u njihovoj istoriji.

Rukavice su pale.

Stvari su dobile dramatičan zaokret, i to na lošije.

"Hapšenje bez ikakvog objašnjenja predstavlja kršenje ljudskih prava", saopšteno je iz kineskog Ministrastva inostranih poslova.

"Poslali smo saopštenje Kanadi i SAD, zahtevajući da obe strane odmah razjasne razloge hapšenja i dozvole uhapšenoj da štiti svoja prava".

Oglasio se i Huavej, ističući da su njihovi postupci "uvek bili u skladu sa svim zakonima i pravilima, među kojima su zakoni i pravila UN, SAD i EU o sankcijama i kontroli izvoza".

"Nerazumno je od vlade SAD da koristi takav pristup kako bi vršila pritisak. To je protiv duha slobodne ekonomije i fer takmičenja".

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Napetost raste: Zašto je uhapšena ćerka osnivača Huaveja

Izvor: Radio 021, 07.Dec.2018

Direktorka kineske kompanije je uhapšena u Kanadi i trebalo bi da bude izručena u SAD, u trenutku dok vlada velika napetost u odnosima Vašingtona i Pekinga...ReutersMeng Vanžu je ćerka osnivača kompanije Huavej..Ćerka osnivača kineskog telekomunikacionog giganta Huaveja uhapšena je u Kanadi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.