NATO: Kfor ima izuzetno važnu ulogu na Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 10.Okt.2012, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Kfor ima izuzetno važnu ulogu na Kosovu

Ministri odbrane zemalja NATO-a razmatrali su u sedištu Alijanse u Briselu bezbednosnu situaciju na Kosovu i potvrdili da Kfor i dalje ima izuzetno važnu ulogu na Kosovu, saopšteno je u Briselu. Kako se navodi u saopštenju, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da je veliki napredak već ostvaren na Kosovu poslednjih meseci i da se "bezbednosna situacija na terenu popravila".

Rezultat zajedničkog napora Kfora i Euleksa je veća sloboda >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kretanja, ocenjuje generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen  

"Kao rezultat zajedničkog napora Kfora i Euleksa, sada postoji veća sloboda kretanja", ocenio je Rasmusen i dodao da NATO i Evropska unija blisko koordiniraju rad na Kosovu da bi osigurali potrebne bezbednosne uslove za napredak političkog

procesa.

 

"Naše dve organizacije blisko sarađuju kako bi osigurale bezbednost svih ljudi na Kosovu i od vitalnog je značaja da nastavimo da osnažujemo napore jedni drugih", rekao je generalni sekretar NATO-a i istakao da misija Kfora i njen komandant general Folker Halbauer imaju punu podršku Alijanse.

 

Ministri su razmotrili i uticaj bezbednosne situacije na broj vojnika na Kosovu i ponovili da je cilj NATO-a da se ide ka manjem i fleksibilnijem vojnom prisustvu. "kada to dozvole okolnosti i kada dođe trenutak za to", navodi se u saopštenju.

 

Trenutno NATO ima 6.148 vojnika u okviru Kfora na Kosovu.

 

Rasmusen je rekao da Kfor obavlja odličan posao u održavanju  bezbednog okruženja za sve ljude na Kosovu i da će "nastaviti u potpunosti da sprovodi svoj mandat".

 

Na političkom planu, ministri su pozdravili obnavljanje dijaloga  Beograda i Prištine uz pomoć Evropske unije i pozvale sve strane da sprovode prethodno postignute sporazume.

 

"Potrebno je da svi ispune svoje obaveze i pokrenu celi region napred", rekao je generalni sekretar NATO-a Rasmusen.

 

Sastanku su prisustvovali i ministri zemalja koje nisu članice NATO-a, a koje daju vojnike Alijansi, kao i jedan visoki predstavnik Evropske unije, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: NATO,   Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Rasmusen: Šaljemo više vojnika na sever Kosova

Izvor: Kurir, 10.Okt.2012

Bezbednosna situacija na terenu se poboljšala. Kao rezultat zajedničkih napora Kfora i Euleksa, sada postoji veća sloboda kretanja, smatra generalni sekretar Alijanse...BRISEL - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ocenio je da se bezbednosna situacija na Kosovu poboljšala, ali je najavio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.