Kfor će zadržati ulogu na KiM

Izvor: B92, 10.Okt.2012, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kfor će zadržati ulogu na KiM"

Brisel -- Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen kaže da se bezbednosna situacija na Kosovu poboljšala i dodao da će Kfor zadržati ključnu ulogu na Kosovu.

"Kfor je neophodan na Kosovu. Posvećeni smo tome da zadržimo tu ulogu", naveo je Rasmusen na svom nalogu na Tviteru.

Ministri odbrane NATO-a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovarali su danas u Briselu o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ocenili da Kfor i dalje ima neophodnu ulogu, navedeno je u saopštenju objavljenom na internet stranici Alijanse.

Rasmusen je izjavio da je proteklih meseci ostvaren znatan napredak. "Bezbednosna situacija na terenu se poboljšala", rekao je on na sastanku. "Kao rezultat zajedničkih napora Kfora i Euleksa, sada postoji veća sloboda kretanja", smatra Rasmusen.

NATO i EU koordinišu rad na Kosovu kako bi obezbedili bezbednosne uslove za nastavak političkog procesa. "Naše dve organizacije zajedno tesno sarađuju u domenu bezbednosti i sigurnosti za sve ljude na Kosovu, i od ključnog je značaja da nastavimo da međusobno pomažemo jedni drugima u tim naporima", kazao je Rasmusen.

On je dodao da misija Kfora i komandant, general-major Voker Halbauer, imaju punu podršku NATO-a.

Inače, ministri odbrane su razmotrili implikacije bezbednosne situacije kada je reč o broju vojnika NATO-a na Kosovu, i ponovili da je cilj Alijanse da, kada okolnosti to omoguće i kada za to dođe vreme, prisustvo međunarodnih snaga bude manje i fleksibilnije.

Trenutno je na Kosovu, u okviru Kfora, stacionirano 6.148 stranih vojnika. "Kfor je obavio sjajan posao u očuvanju bezbednosti i sigurnog okruženja za sve ljude na Kosovu i nastaviće da u potpunosti sprovodi svoj mandat", rekao je Rasmusen.

Na političkom frontu, ministri su pozdravili nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, i pozvali sve strane da sprovedu u delo ranije postignute sporazume.

"Svi moraju da ispune svoje obaveze radi napretka celokupnog regiona", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Nemačka je sinoć pozvala sve članice vojne alijanse na veći angažman na Kosovu. Nemačka vojska, zajedno sa vojnicima iz Austrije i Italije, preopterećena je ispunjavanjem ciljeva koje im je poverila međunarodna zajednica na severu Kosova, istakao je nemački ministar odbrane Tomas de Mezier na marginama skupa u Briselu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO: Kfor ima izuzetno važnu ulogu na Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 10.Okt.2012

Ministri odbrane zemalja NATO-a razmatrali su u sedištu Alijanse u Briselu bezbednosnu situaciju na Kosovu i potvrdili da Kfor i dalje ima izuzetno važnu ulogu na Kosovu, saopšteno je u Briselu. Kako se navodi u saopštenju, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da je veliki napredak...

Nastavak na Vesti-online.com...

Rasmusen: Moguće povećanje broja vojnika na severu Kosova

Izvor: Blic, 10.Okt.2012

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ocenio je danas da se bezbednosna situacija na Kosovu poboljšala, ali je najavio i da bi Alijansa mogla da poveća broj vojnika na severu Kosova kako bi suzbila sporadično nasilje...Ministri odbrane NATO razgovarali su danas u Briselu o bezbednosnoj situaciji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.