NASTAVLJAJU SE RAZGOVORI U PARIZU: Predsednik Vučić danas učestvuje na video-konferenciji sa Makronom i Merkel

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2020, 07:36

NASTAVLJAJU SE RAZGOVORI U PARIZU: Predsednik Vučić danas učestvuje na video-konferenciji sa Makronom i Merkel

Na samitu je najavljeno i učešće specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas, drugog dana posete Parizu, učcestvuje na video-konferenciji čiji su domaćini predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Nemačke Angela Merkel.

, visokog predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borela i kosovskog premijera Avdulaha Hotija.

Predsednik Vučić je sinoć novinarima u Parizu, posle sastanka sa Makronom, rekao da veruje da će video samit biti otvoren razgovor, ali da ne očekuje previše rezultata, niti saglasnost.

Kako je naveo, veruje da će svako govoriti o tome kako vidi dijalog, odnosno, budućnost razgovora.

"Predsednik @emmanuelmacron pokazao je ogromnu pažnju prema Srbiji, setio se svoje posete Beogradu i emocije koju je doživeo sa svojim srpskim prijateljima i domaćinima. Razgovarali smo o tri ključne teme, jedna je sutrašnji samit i uopšte odnos između Srba i Albanaca i rešenje kosovsko-metohijskog problema. Druga tema su naši bilateralni odnosi i treća tema bila je sa ključnim osvrtom na evropski put Srbije. Obavestio sam i predsednika Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju u pristupim pregovorima sa EU. Veoma sam zahvalan na neverovatnom gostoprimstvu predsedniku Makronu sa kojim se uvek dobro razumem i čini mi se da veoma dobro shvata poziciju Srbije."- Predsednik Vučić nakon sastanka sa predsednikom Republike Francuske @emmanuelmacron.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jul 9, 2020 at 10:53am PDT

- Ne mislim da će da bude previše rezultata, biće pronađeni nekakvi principi, ali koje ne možemo svi da dogovorimo, tako da verujem da će izaći sa predsedničkim saopštenjem Francuzi i Nemci, mi ćemo posebno, kao i Albanci - rekao je Vučić.

Dodao je da veruje da će se govoriti i o mogućnostima za postizanje kompromisa i šta je to što smatraju da je važno u narednom periodu.

- Da obezbedimo slobodan protok ljudi i usluga, očuvanje mira, da obezbedimo bezbroj malih sporazuma koji će da promene odnose između Srba i Albanaca, da vidimo šta ćemo da radimo sa tim o čemu se ne slažemo - rekao je Vučić.

Radna večera predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Francuske @emmanuelmacron.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jul 9, 2020 at 12:12pm PDT

Predsednik Srbije je kazao da je tokom posete Parizu čuo određene glasine da Albanci neće doći u Brisel gde je u nedelju trebalo da bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

Naglasio je da se Srbija trudi da pokaže da je partner EU, međunarodne zajednice i da ne želi da beži od teških tema, te da ga iznenadi kada neko prihvati termin, a onda kaže da ne može da dođe zbog unutrašnjih prilika.

Vučić je podsetio da je u subotu zakazana večera sa predsednikom Saveta EU Šarl Mišelom, na kojoj je trebalo da bude i šef evropske diplomatije Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i možda i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, a u nedelju je trebalo da zvanično počne dijalog.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.