Izvor: N1 televizija, 11.Nov.2018, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Misterija" rasporeda sedenja u Parizu - ko je kome bliži...

Svet je obeležio tačno jedan vek otkad je primirjem završen Prvi svetski rat. Centralnoj svečanosti koja je održana je u Parizu ispred Trijumfalne kapije, prisustvovalo je više od 80 državnika, kako iz zemalja pobednica tako i onih koje su u ratu poražene. Umalo da dođe do skandala i to zbog rasporeda sedenja.

Srbiju je na ceremoniji predstavljao Aleksandar Vučić. Od predsednika Vučića bolja mesta, a to znači >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bliže najvišim svetskim zvaničnicima, dobili su i hrvatska predsednica, ali i predsednik Kosova Hašim Tači.

Izvor: N1

Pre sto godina - na suprotnim stranama, danas pobednici i poraženi na istoj strani. I više od toga. Poljupci i zagrljaji predsednika Francuske Emanuel Makron s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Tik uz njih i predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin.

Ukupno, 80 državnika iz celog sveta krenulo je ka Trijumfalnoj kapiji tačno u 11 sati jer u baš u to vreme, pre 100 godina, potpisano je Primirje.

U paklu koju je progutao vojnike, kojoj god vojsci da su pripadali, Evropa se umalo samouništila - tako je svoj govor počeo francuski predsednik. Završio upozorenjem da se i danas javljaju "demoni iz prošlosti" spremni da ponovo seju haos i smrt.

"Patritozam je suprotnost nacionalizmu, nacionalizam je izdaja patriotizma. Rečima 'prvo naš interes, šta god se dogodilo drugima' brišete ono najdragocenije što nacije imaju i čini ih živima, a to su moralne vrednosti", rekao je Makron.

Svim liderima sveta koji su došli u Pariz Makron je zahvalio što su se, kako je rekao, okupili kao braća.

Ona sa Balkana - prilično nesložna, ostala su i na današnji dan. Jer dok svetska javnost bruji o incidentu koji se dogodio pre početka ceremonije, kada su dve aktivistkinje, golih grudi, istrčale pred vozilo američkog predsednika, srpska javnost bruji o nepravednom rasporedu sedenja tokom ceremonije zbog kojeg je Vučić, sam priznaje, imao knedlu u grlu.

"Tači je imao bolju poziciju od svih nas", rekao je Vučić.

Naime, srpski predsednik bio je preko puta Makrona, Trampa, Putina, i Hašima Tačija, ali i hrvatske predsednicee Kolinde Grabar - Kitarović.

"Predsednicu Hrvatske mogu i da razumem, neko bi objasnio da to ima veze sa azbučnim redom, kao Croatia... pa je nekog smisla moglo da bude, iako su se u Prvom svetskom ratu iskazali na suprotnoj strani", ocenio je Vučić.

 Ali po kojoj su onda logici predstavnici Austrije bili pored predsednika Srbije, i sam se pita.

"Zašto je neko tako postupio... to nije imalo veze s azbučnim redom, jer u mojoj blizini su bili ljudi iz Letonije, a L i S baš ne idu jedno uz drugo, kako je to ko ređao, ja stvarno ne znam, a da pravim skandal tamo, složićete se, nije bilo mesto, niti ima nekakvog velikog smisla. Svoje sumnje ne bih iznosio, ali ako me pitate da li je to odnos snaga? Nije", kazao je Vučić.

Jer, uzvraća Vučić Tačiju, Makron uskoro dolazi u Beograd, a ne u Prištinu, i Putin će uskoro u Srbiju, u Prištinu, tvrdi Vučić, teško da će ikada. Doći će i Merkelova, teši se predsednik, jer ne veruje da će u isto vreme ići i u Prištinu.

A kod kog će Tramp? Hašim Tači pohvalio se na Fejsbuku da je s američkom predsednikom "imao sjajan razgovor", te sve dokumentovao slikom.

Predsednik Vučić je pak imao 25 svedoka pred kojima je, kako je prepričao novinarima, Tramp rekao da su Srbi veliki narod.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležavanje Dana primirja u Parizu "u senci" rasporeda sedenja

Izvor: N1 televizija, 11.Nov.2018

Svet je obeležio tačno jedan vek otkad je primirjem završen Prvi svetski rat. Centralnoj svečanosti koja je održana je u Parizu ispred Trijumfalne kapije, prisustvovalo je više od 80 državnika, kako iz zemalja pobednica tako i onih koje su u ratu poražene. Umalo da dođe do skandala i to zbog...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.