Makedonci i Bugari imaju zajedničku istoriju, Jugoslavija nas držala razdvojenima

Izvor: B92, 25.Nov.2020, 17:00

"Makedonci i Bugari imaju zajedničku istoriju, Jugoslavija nas držala razdvojenima"

U Severnoj Makedoniji je zamenjeno više od 20 saobraćajnih oznaka na kojima je dopisano "bugarski fašistički okupator" - izjavio je premijer Zoran Zaev.

On je istakao da "Bugari nisu fašisti već prijatelji".

U intevjuu za bugarsku agenciju Bgnes (bgnesagency.com) rekao je da su tokom Drugog svetskog rata na početku Bugari bili "administratori" na području sadašnje Severne Makedonije, ali su se zatim priljučili antifašističkom frontu pa su bugarska i makedonska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojska zajedno oslobodile Skoplje i druga mesta.

"Bila je neka admistracija u tom trenutku na početku. Zatim se Bugarska digla zajedno s antifašizmom, borila se za slobodu, za demokratiju i apsolutno je deo deo antifašističkog fronta. Bugarske i makedonske vojske oslobadjaju teritorije: Kriva Palanka, Kumanovo, celi region, Skoplje. I to je jedan lep deo naše istorije koji čini da budemo još jedinstveniji", rekao je Zaev.

Premijer je istakao da Makedonci i Bugari "nemaju podeljenu istoriju, ni ukrštenu, već zajedničku" i ocenio da su ih vlasti Jugoslavije držale razdvojenim.

"Imamo zajedničku istoriju. I iz nje su nastali i makedonski u bugarski narod, i makedonski i bugarski jezik", izajvio je on.

"Dužnost je svim gradjanima, a najviše nama poltičarima, da zbližimo naše narode, jer mnogo godina, decenima su nas držali daleko. Različite vlasti. Pre svega za vreme bivše Jugoslavije, pre bivše Jugoslavije. Mi treba das budemo zajedno zato što smo prvi susedi", rekao je Zaev u intevjuu za Bgnes.

Pozivajući se na istorijske identitetske razloge, Bugarska na sastanku Evropske unije 17. novembra nije podržala nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, čime je blokirala početak pregovora svog zapadnog suseda o prijemu u EU, ali je Zaev u ponedeljak izjavio da "nije daleko dogovor s Bugarskom", da veruje da će biti postignut pre Saveta ministara EU početkom decembra i najavio je i sastanak s premijerom Bugarske Bojkom Borisovom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaev: Zajednička istorija Makedonaca i Bugara, Jugoslavija nas razdvojila

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Nov.2020

U Severnoj Makedoniji je zamenjeno više od 20 saobraćajnih oznaka na kojima je dopisano "bugarski fašistički okupator" - izjavio je premijer Zoran Zaev i istakao da "Bugari nisu fašisti već prijatelji". U intevjuu za bugarsku agenciju Bgnes (bgnesagency.com) rekao je da su tokom Drugog svetskog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.