MINISTAR VESIĆ: Srećan dan železničara i 139. rođendan srpske železnice

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Sep.2023, 04:39

MINISTAR VESIĆ: Srećan dan železničara i 139. rođendan srpske železnice

Još jedan veoma važan dan u srpskoj istoriji, kada je 15. septembra 1884. godine, krenuo prvi voz iz Beograda ka Nišu.

Danas kada obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionale zastave, slavimo i Dan železničara i 139. rođendan srpske železnice, napisao je ministar Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu.

To je još jedan veoma važan dan u srpskoj istoriji, kada je 15. septembra 1884. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godine, krenuo prvi voz iz Beograda ka Nišu, napisao je ministar.

- Tako se Kraljevina Srbija upisala na železničku mapu Evrope, a uspostavljanje ove pruge označilo je početak razvoja i modernizacije Srbije.  Sa 234 kilometra pruga Kraljevina Srbija je ušla u malobrojno društvo država koje su krajem devetnaestog veka imale izgrađenu železnicu, kao najsavremeniji vid prevoza toga doba - piše u objavi ministra Vesića.

- Prva redovna kompozicija krenula je ujutro 15. septembra 1884. godine iz Beograda i posle 21 stanice na kojima se voz zaustavljao i pređena 243 i po kilometra stigla u Niš. Putovanje je trajalo osam časova i 15 minuta, a lokomotiva je na šest usputnih mesta uzimala vodu. Danas 139 godina nakon ovog događaja, posle decenija stagnacije železničkog saobraćaja, srpske pruge se ponovo grade a železnica postaje motor razvoja čitave Srbije.  Zahvaljujući odlukama državnog rukovodstva, predvođenog predsednikom Aleksandar Vučić, Srbija je razvoj železnice postavila kao jedan od prioriteta - stoji u objavi Gorana Vesića.

- Izgradili smo brzu prugu od Beograda do Novog Sada i gradimo dalje ka Subotici. Gradićemo brzu prugu ka Nišu, baš ovu koja je otvorena pre 139 godina, što će sa preko 2 milijarde evra biti jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji ćemo realizovati sa našim partnerima iz Evropske unije. Takođe, obnavljamo regionalne pruge, železničke stanice i povećavamo plate zaposlenima u železnici. Želimo da naši železničari imaju najbolje uslove za rad, a naši građani moderan, pouzdan i bezbedan prevoz. Našim železničarima želim srećan praznik uz obećanje da će država da nastavi da ulaže i razvija srpsku železnicu - naveo je ministar Vesić u svom statusu na Fejsbuku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.