Lavrov: Priština ne predstavlja Srbe na KiM, ni Kijev ne može Donbas

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 23:09

Lavrov: Priština ne predstavlja Srbe na KiM, ni Kijev ne može Donbas

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da "kao što Priština ne može da predstavlja interese Srba sa KiM, tako ni Kijev ne predstavlja Donbas".

"Kao što Priština ne može da tvrdi da predstavlja interese kosovskih Srba, kojima je Evropska unija obećala autonomiju - tako su Berlin i Pariz obećali poseban status Donbasu", rekao je Lavrov na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenela je RIA Novosti.

On je rekao da je "svakom nepristrasnom posmatraču" očigledno da se režim u Kijevu ni na koji način ne može smatrati predstavnikom stanovnika teritorija koji su odbile da prihvate situaciju koja je u Ukrajni nastala nakon državnog udara u februaru 2014. godine.

Dodao je da je ukrajinsko pitanje "nemoguće posmatrati izolovano od geopolitičkog konteksta".

"Rusija je jasno objasnila zadatke koje ostvaruje u okviru specijalne vojne operacije: da eliminiše pretnje našoj bezbednosti koje godinama direktno stvara NATO na našim granicama i da zaštiti ljude kojima su uskraćena prava proklamovana multilateralnim konvencijama, da ih zaštiti od direktnih pretnji istrebljenjem i proterivanjem na teritorijama na kojima su vekovima živeli njihovi preci. Iskreno smo rekli za šta se i za koga borimo", poručio je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Sednici Saveta bezbednosti UN o KiM možda će prisustvovati i predsednik Vučić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2023, 09:36

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da će prisustvovati sednici Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija o KiM, koja je zakazana za četvrtak u Njujorku, a da postoji mogućnost da će i predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovati u sednici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.