Koštunica: Za neutralnost Srbije

Izvor: B92, 07.Feb.2012, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Za neutralnost Srbije

Beograd -- Lider DSS Vojislav Koštunica izjavio je da ta stranka u pregovorima o budućoj koaliciji insistirati na političkoj i vojnoj neutralnosti Srbije.

On je dodao da to znači stavljanje tačke na dosadašnju državnu politiku koja je imala cilj članstvo Srbije u EU.

"Politička neutralnost ne znači da bi Srbija bila protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU ili bilo koga, već naprotiv, želimo sa EU, sa državama članicama EU, ali i sa svim ostalim zemljama da imamo razvijenu ekonomsku saradnju", kazao je Koštunica u intervjuu "Novostima".

On je ocenio da "ovakva EU, kakva je do juče bila, više neće postojati" i dodao da je neizvesno "da li će se preurediti u dve ili više kolona i da li će uopšte opstati".

Na pitanje zašto isključuje buduću saradnju sa strankama vlasti i DS, ali ne i sa naprednjacima, Koštunica je kazao da su "vlast i DS bez ostatka vezali svoju sudbinu za EU i za njih ništa ne znači to što Srbija zbog toga propada".

"Sa DS imamo suprotstavljene politike gotovo o svim pitanjima. Sa SNS smo spremni za ozbiljan razgovor u kome bismo izneli sve naše argumente zašto je u političkoj neutralnosti budućnost zemlje", rekao je on.

Koštunica je rekao da podržava referendum na severu KiM i naveo da "nije sporno da se, saglasno demokratskoj praksi, građani izjasne na referendumu".

On je rekao da je pitanje šta smeta vlasti da čuje "glas svog naroda, umesto što se okreće protiv njega".

"EU pokušava da otme Kosovo od Srbije i direktno ucenjuje Srbiju povezujući davanje kandidature sa uspostavljanjem dobrosusedskih, odnosno međudržavnih odnosa sa Kosovom. Zahtevaju i ukidanje naših, državnih institucija na KiM, koje Brisel zove paralelnim. Nije valjda u interesu Srbije da bude saučesnik u stvaranju nezavisnog Kosova?", rekao je Koštunica.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.