Kacin: U januaru ratifikacija SSP i rezolucija o Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2010, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: U januaru ratifikacija SSP i rezolucija o Srbiji

BEOGRAD -

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da će evropski parlamentarci u januaru ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom i pozvao članice Evropske unije (EU) koje to još nisu učinile da taj dokument ratifikuju što pre.

Kacin je posle razgovora sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da su ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i nastavak evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << integracija Srbije važni za Srbiju, ali i za ceo region i za EU.

"Želim da vlada Srbije što kvalitetnije odgovori na upitnik, kako bi se i tu ostvario pomak i veća dinamika približavanja, jer je to odlučujuće za ceo region. Uspešna Srbija na putu ka EU omogućava i susedstvu brže proboje i napredak", rekao je Kacin.

On je najavio da će Evropski parlament u januaru usvojiti i rezoluciju u kojoj će biti konstatovan pozitivan napredak Srbije u evropskim integracijama.

Tekst te rezolucije je spreman, a potrebno je još samo da se u rezoluciju uključe i amandmani kojima se konstatuju pomaci, ili nedostaci uočeni u međuvremenu od glasanja Odbora za spoljnu politiku do plenarnog zasedanja, rekao je Kacin.

On je ocenio da je MUP učinio sve što je moguće kako bi se stavio pod kontrolu veliki broj zahteva za azil koji su usledili pošto je EU prošle godine donela odluku o ukidanju viza za putovanja građana Srbije u evropske zemlje šengenskog prostora.

"Mi to svakako pozdravljamo i cenimo, jer razumemo da je to veliki doprinos da bi i Kosovo što pre dobilo viznu liberalizaciju, što će omogućiti slobodan protok ljudi na celoj teritoriji Zapadnog Balkana", rekao je Kacin.

Dačić je rekao da Srbija čini maksimalne napore da neutrališe sve negativne efekte i sporedne pojave vizne liberalizacije, koje mogu da bace opasnu senku i da dovedu u pitanje taj proces.

On je naveo da je iz Švedske do sada vraćeno više od 2.000 lažnih azilanata i da je taj problem poslednjih nedelja značajno poboljšan.

Najavio je da će MUP do kraja januara pripremiti više od 200 odgovora iz upitnika EU, ali da postoje i druga poglavlja za koje je to ministarstvo zaduženo.

"Cilj je da saradnja sa Haškim tribunalom i politička klima u regionu više ne budu prepreka za evropske integracije", rekao je Dačić i dodao da se taj proces ne završava odgovorima na upitnik.

Ispitati navode Martija

Kacin je istakao da je izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Dik Marti u nacrtu izveštaja o trgovini organima na Kosovu izneo teške optužbe na račun kosovskog premijera Hašima Tačija i da ti navodi zahtevaju istragu.

Kacin je, rekao da se radi o nacrtu izveštaja, koji tek treba da bude usvojen u PŠE i dodao da taj nacrt govori "o nekim događajima, koji su se dogodili na širem tlu, tlu Albanije i Kosova".

To su teške optužbe, koje zahtevaju istragu i ubeđen sam da je to veliki izazov za pravosuđa Albanije i Kosova, rekao je Kacin, uz opasku da u izveštaju nema dovoljno činjenica za te tvrdnje.

Ako tu ima činjenica, onda stvar treba završiti što pre, a ako nema, takođe, stvar treba završiti što pre. Lebdenje u vazduhu truje političku atmosferu, naglasio je Kacin.

Dačić je istakao da deli mišljenje Kacina da celu stvar treba razjasniti što pre i utvrditi istinu.

Radi se o teškim optužbama da bi sve ostalo samo na političkim proklamacijama, rekao je Dačić i istakao da misija Evropske unije na Kosovu (Euleks) ima mandat da istraži navode iz izveštaja Martija.

Kacin pozvao na usvajanje zakona koji hrabre investitore

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da bi tokom naredne godine bilo važno da srpski parlament donese što više zakona kojima bi se ohrabrili strani investitori da ulažu u Srbiju.

On je tokom razgovora sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, istakao da Evropski parlament visoko cene postignuti rezultati u radu skupštine u poslednje dve godine, navodi se u saopštenju srpskog parlamenta.

Kacin je informisao predsednicu Skupštine da će 19. januara 2011. godine Evropski parlament ratifikovati SSP, kada će se glasati o usvajanju Predloga rezolucije o evropskim integracijama Srbije.

Kacin će, kako je najavio, pozvati sve parlamente država članica EU koje do sada nisu ratifikovale SSP da to u najskorijem roku i učine.

Đukić-Dejanović je ukazala da srpski parlamentarci prate događanja u Evropskom parlamentu, posebno u vezi sa predlogom Rezolucije, koju je podneo Kacin.

"U Srbiji se intenzivno radi na sačinjavanju i usvajanju zakona koji su usklađeni sa pravnim tekovinama Evropske unije", rekla je predsednica skupštine.

Tokom razgovora bilo je reči i o blanko ostavkama i izbornim zakonima, a predsednica srpskog parlamenta informisala je izvestioca Evropskog parlamenta da je Skupština privela kraju svoj posao oko odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Odgovori će u toku ove nedelje biti prosleđeni Odboru za evropske integracije, a nakon ocene Odbora, biće prosleđeni Kancelariji za evropske integracije, kao koordinatoru procesa.

Đelić: EP bi sredinom januara trebalo da ratifikuje SSP

Evropski parlament bi sredinom januara trebalo da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i usvoji deklaraciju o Srbiji, izjavio je danas potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

"Očekujem da sredinom januara u Strazburu bude usvojena deklaracija o Srbiji i ratifikovan SSP sa Srbijom", rekao je Đelić i dodao da će on 17. januara uručiti izveštaj o napretku Srbije Odboru Evropskog parlamenta za spoljnopolitička pitanja.

Đelić je najavio da će od januara u Briselu početi da rati ekspertska ekipa koju je formirala Vlada Srbije i čiji je zadatak da paralelno sa timom u Beogradu radi na tome da Srbija do kraja 2011. godine dobije status kandidata.

Govoreći o upitniku Evropske komisije Đelić je rekao da je do sada obavljeno između polovine i dve trećine posla.

Prema njegovim rečima, do polovine januara biće odgovoreno na preostala pitanja, potom će odgovore razmotriti parlament, a u četvrtoj nedelji januara biće prosleđeni vladi.

Đelić je rekao da će 31. januara u Briselu, zajedno sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, uručiti odgovore na upitnik evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu.

Kacin pozdravio uspešnu profesionalizaciju VS

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je uspešno sproveden proces profesionalizacije Vojske Srbije.

Kacin je u razgovoru sa ministrom odbrane Drganom Šutanovcem ocenio i da je standardizacija Vojske Srbije izuzetno važna i sa aspekta daljeg pristupanja Srbije EU.

Tokom razgovora o evropskim integracijama Srbije i reformi sistema odbrane, Šutanovac je naglasio da Srbija čini sve kako bi se proces evropskih integracija maksimalno ubrzao, objavilo je Ministarstva odbrane Srbije.

On je izrazio spremnost za uključivanje pripadnika Vojske Srbije u multinacionalne operacije EU, "nakon zaključivanja okvirnog sporazuma o civilnim i vojnim misijama EU".

Kacin je najavio usvajanje pozitivne rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji u drugoj polovini januara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EP u januaru ratifikuje SSP sa Srbijom

Izvor: SrbijaNet.rs, 20.Dec.2010

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da će ta institucija na zasedanju u januaru ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i pozvao sve zemlje članice EU da ga pojedinačno što pre ratifikuju. Kacin je, posle

Nastavak na SrbijaNet.rs...

EP u januaru ratifikuje S S P sa Srbijom

Izvor: S media, 20.Dec.2010

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da će ta institucija na zasedanju u januaru ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i pozvao sve zemlje članice EU da ga pojedinačno što pre ratifikuju...Kacin je, posle susreta sa ministrom unutrašnjih...

Nastavak na S media...

Kacin pozitivno o Srbiji

Izvor: Blic, 20.Dec.2010

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas, posle razgovora sa zamenikom premijera Srbije Ivicom Dačićem, da će Evropski parlament u januaru usvojiti rezoluciju o Srbiji, koja će biti pozitivno formulisana, kao i da će ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju...

Nastavak na Blic...

Evropski parlament u januaru ratifikuje SSP

Izvor: EurActiv Srbija, 20.Dec.2010

Evropski parlament će u januaru ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom, izjavio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin. On je pozvao zemlje članice EU koje to još nisu učinile da ratifikuju sporazum što pre.. Opširnije..

Nastavak na EurActiv Srbija...

EU u januaru ratifikuje SSP sa Srbijom

Izvor: Glas javnosti, 21.Dec.2010, 07:03

BEOGRAD - Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da će evropski parlamentarci u januaru ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom i pozvao članice Evropske unije (EU) koje to još nisu učinile da taj dokument ratifikuju što pre...Kacin...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.