SSP u januaru u Evropskom parlamentu

Izvor: RTS, 20.Dec.2010, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SSP u januaru u Evropskom parlamentu

Evropski parlamentarci će u januaru ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom, rekao u Beogradu poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin.

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin rekao je da će Evropski parlamentarci u januaru ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom i pozvao članice EU koje to još nisu učinile da taj dokument ratifikuju što pre. 

Jelko Kacin >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarali su o napretku u harmonizaciji zakonodavstva Srbije sa onim koje postoji u Evropskoj uniji, mirovnim misijama EU i o 200 pitanja Upitnika EU na koje treba da odgovori ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dačić i Kacin su se saglasili o tome da je Srbija uradila mnogo da stavi pod kontrolu putovanje lažnih azilanata u zemlje Evropske Unije.

MUP Srbije je učinio sve što je moguće kako bi se stavio pod kontrolu veliki broj zahteva za azil koji su usledili pošto je EU prošle godine donela odluku o ukidanju viza za putovanja građana Srbije u evropske zemlje šengenskog prostora, ocenio je Kacin.

"Na taj način je Srbija kao država dobila veliki kredibilitet, a sam ministar i veliki prestiž unutar institucija Evropske unije. Mi to svakako pozdravljamo i cenimo, jer razumemo da je to veliki doprinos da bi i Kosovo što pre dobilo viznu liberalizaciju, što će omogućiti slobodan protok ljudi na celoj teritoriji Zapadnog Balkana", rekao je Kacin.

Dačić je rekao da Srbija čini maksimalne napore da neutrališe sve negativne efekte i sporedne pojave vizne liberalizacije, koje mogu da bace opasnu senku i da dovedu u pitanje taj proces.

Veoma je važna regionalna saradnja koju imamo u oblasti bezbednosti, istakao je Dačić.

"Balkan više nije mesto gde policije i bezbednosne strukture ne sarađuju i na takav način ostavljaju prostor za delovanje kriminalnih grupa, već naprotiv, Balkan je deo Evrope i sveta u kome postoji čvrsta regionalna saradnja", rekao je Dačić.

Kacin je iskazao optimizam o rezoluciji o Srbiji koja će tokom januara biti izneta u Evropskom parlamentu na glasanje.

Najavljeno je da će se tokom boravka u Beogradu Kacin sastati i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, predstavnicima Vlade i parlamenta.

Kacin će razgovarati i sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, direktorkom Agencije za borbu protiv korupcije Zoranom Marković, gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i sa predsednicom Helsinškog odbora Sonjom Biserko.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.