KILOMETARSKE KOLONE NA GRANICAMA SA EU! Ukoliko krećete na put, naoružajte se STRPLJENJEM, čeka se i više od TRI sata!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2021, 14:06

KILOMETARSKE KOLONE NA GRANICAMA SA EU! Ukoliko krećete na put, naoružajte se STRPLJENJEM, čeka se i više od TRI sata!

Put od Beograda do Beča, koji je u normalnim uslovima trajao do šest sati, sad traje najmanje osam ili deset sati.

Pandemija koronavirusa de fakto je ukinula slobodu putovanja unutar EU, i takva situacija traje, sada već duže od godinu dana, i zbog nejedinstva oko budućih pravila preti da se produži i na predstojeće leto.

Sloboda putovanja, čini se, unutar >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << EU trenutno postoji samo za kamione, dok za putnička vozila postoje brojne prepreke.

Dok članice EU razmatraju uvođenje sertifikata, ili takozvanog "Zelenog pasoša", kojim žele da povrate slobodu putovanja nakon napretka u vakcinaciji građana, i dalje je veoma naporno putovati automobilom do zapadnih članica Unije.

Put od Beograda do Beča, koji je u normalnim uslovima trajao do šest sati, sada zbog strogih epidemioloških pravila ulaska u Austriju, pravi je "horor", koji traje, ako putnik ima "sreće", najmanje osam ili deset sati, javlja Tanjugov izveštač.

Prva veća prepreka je ulazak u Mađarsku, jer mađarski carinici i graničari predstavljaju prvi "filter" koji imaju zadatak da ne propuštaju nikog ko nema pravo ulaska u Austriju i druge zapadne zemlje.

Tako se sa mađarske granice često vraćaju putnici, ako nemaju boravak u jednoj od zemalja EU u koju su pošli, ili pozivno pismo, odnosno neki drugi dokument kojim bi mogli dokazati svrhu putovanja koja mora da se uklapa u korona pravilnik tih zemalja.

I pre pandemije se mnogo vremena gubilo na mađarskoj ganici zbog strogih, čini se i preteranih kontrola, a sada se mora računati sa dugim čekanjem i u periodu kada nema mnogo vozila.

Kada se prođe ova "prepreka" na ulazu u Austriju čeka pravi "pakao".

Gotovo svakodnevno kolona vozila iz Mađarske u Austriju, na međunarodnom prelazu Nikelsdorf duga je po više kilometara. Putnici moraju računati sa čekanjima od najmanje sat i po, ako imaju sreće, a ako ne i više od dva i tri sata. Tako je bilo i jutros, kada je kolona bila duga dva kilometara i kada se na ulazak u Austriju čekalo, u dve kolone, više od dva sata.

Austrijski vojnici, koji pomažu policiji, zaustavljaju svako vozilo na prelazu, i traže dokaz o ispunjenoj elektronskoj registraciji, kao i negativan antigenski ili PCR test. Ko nije ispunio elektronsku registraciju to mora učiniti na prelazu.

To zaustavljanje svakog vozila, a među njima ima brojnih prekograničnih radnika, koji svakodnevno prolaze kroz ovu "torturu", uzrok je ogromnog zastoja na putu.

Istovremeno teretni saobraćaj, nakon što prođe "prepreku" ulaska iz trećih zemalja u EU, uživa potpunu slobodu kretanja, jer se kamioni, za razliku od putničkih vozila, na unutrašnjim međama samo retko zaustavljaju.

To se videlo i na prelazu Nikelsdorf, gde su kamioni prolazili, dok su putnička vozila stajala satima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.