Izvor: Nezavisne Novine, 07.Okt.2016, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Istina o Jasenovcu" u januaru U Njujorku

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će izložba "Istina o Jasenovcu" biti otvorena u NJujorku u januaru 2017. godine, ističući da se svijetu mora reći istina o stradanju Srba.

"Ćutanje o zločinima je zločin i druga viktimizacija žrtava", rekao je Dačić na svečanosti pod nazivom "Zaštita kulture sećanja na zajedničke žrtve stradanja u Drugom svetskom ratu", održanoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu.

On je naveo da je ideja svih učesnika na projektu "Jasenovac" da se izložbom u NJujorku, na kojoj će se naći i dio materijala iz Donje Gradine iz Republike Srpske, probudi svijest o kolektivnom identitetu i zajedničkim vrijednostima, koje treba braniti u vrijeme velikih globalnih promjena i da "žrtve koje su pale za ideale nekog bolje sveta, ne budu uzaludne".

"Ovaj projekat treba da doprinese mobilisanju svjetske javnosti i da bude doprinos naporima UN na očuvanju univerzalnih vrijednosti svih naroda, kao što je težnja miru i slobodi, a posebno zaštiti ljudskih prava", rekao je Dačić.

Dačić je izrazio nadu da će to to biti skroman doprinos sveopštim naporima na sprečavanju revizije istorije i zaštiti sjećanja na sve srpske žrtve 20. vijeka, a posebno na jasenovačke velikomučenike.

On je naveo da je nedavni susret poznatih zapadnih istoričara Gideona Grajfa, Berija Litučija i Knuta Toresena sa režiserom i profesorom Emirom Kusturicom dao impuls bližem povezivanju ne samo ličnom, već i institucionalnom.

Dačić je rekao da je to dovelo do potpisivanja istorijskog memoranduma o razumijevanju Andrić instituta, Instituta za holokaust iz Tel Aviva, Instituta za Jasenovac iz NJujorka, Instituta za uporedno pravo i Etnografskog instituta SANU iz Beograda.

Dačić je rekao da će biti otvorene i grupe i katedre za izučavanje holokausta i genocida u Jugoslaviji od 1941. do 1945. godine, a u Beogradu i Andrićgradu će već od sljedeće godine biti održavane i svjetske konferencije iz ove oblasti.

On je istakao da bi pitanje rehabilitacije ideologija, koje u sebi sadrže vjersku, rasnu i druge isključivosti, trebalo da zabrine svakog građanina na planeti i da se ne smije dozvoliti da srpske i jevrejske žrtve padnu u zaborav, jer se ti zločini danas ne samo negiraju, nego se i opravdavaju.

"Pokušaji revizionizma su pozivi na buđenje i podizanje svesti o opasnostima restauracije fašisoidnih ideologija, u vreme uznapredovale tehnologije društva, velikog uticaja društvenih mreža i intenziviranja migrantske krize u Evropi", rekao je Dačić.

Izložba "Istina o Jasenovcu" biće održana pod pokroviteljstvom srpske akademske dijaspore u NJujorku u januaru 2017. godine.

S ciljem očuvanja kulture sjećanja na stradale u Drugom svjetskom ratu, u Ministarstvu spoljnih poslova danas je upriličeno otvaranje jednog segmenta te izložbe o Jasenovcu, koja je u pripremi za NJujork.

U Ministarstvu spoljnih poslova potpisan je i Memorandum o saradnji srpske i jevrejske akademske zajednice na očuvanju kulture sjećanja na žrtve u Drugom svjetskom ratu.

Memorandum su potpisali predstanvci Instituta za holokaust iz Tel Aviva, Instituta za Jasenovac iz NJujorka, Instituta za uporedno pravo i Etnografskog instituta SANU iz Beograda, dok Emir Kusturica ispred Andrić instituta zbog zauzetosti nije prisustvovao potpisivanju.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.