Izvor: RTS, 31.Jan.2023, 07:10

Francuska šalje Kijevu još 12 haubica "cezar"; Stoltenberg: Rat u Ukrajini nije samo evropska kriza

Rat u Ukrajini – 342. dan. Intenzivne borbe za Pavlivku i Ugledar. Kijev traži od Pariza borbene avione, Francuska obećava još haubica "cezar". Ukrajinski šef diplomatije kaže da Kijev u prvom talasu isporuka očekuje da će dobiti 120 do 140 tenkova. Sergej Lavrov ponavlja da je NATO već duže vreme umešan u hibridni rat protiv Rusije. Stoltenberg: Rat u Ukrajini nije samo evropska kriza. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Situacija na frontu posebno je teška u Donjeckoj oblasti i južnim pravcima, koje su, kako saopštava Kijev, pod stalnim ruskim jurišima. U strateški važnom gradu Nikolajevu, boravili su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i premijerka Danske, koja će Kijevu donirati 19 haubica.

"Razgovarali smo o situaciji na jugu Ukrajine, posledicama ruskih raketnih i bespilotnih napada. Posebno smo razmotrili stanje energetske infrastrukture i tempo obnove", naveo je Zelenski.
Ruske snage saopštile su da postepeno napreduju na frontu u istočnoj Ukrajini. Proruske vlasti u Donjeckoj oblasti tvrde da su njihove snage obezbedile uporište u rudarskom gradu Ugledaru.
Sa druge strane, generalštab ukrajinske vojske saopštio je da su ruske trupe izvele tri raketna udara u poslednja 24 sata, a da je meta jednog od njih bio Harkov.
Kako ističe, uspešno je odbijen napad na Ugledar i Blagodatno, selo severno od Bahmuta.
O tome šta se dešavalo pre početka rata u Ukrajini i Putinovim navodnim pretnjama raketnim udarom, govorio je bivši britanski premijer.
"U jednom trenutku mi je zapretio i rekao: 'Borise, ne želim da te povredim, ali s projektilom bi to trajalo samo minut ili nešto slično.' Veselo", izjavio je Boris Džonson.
Kremlj oštro demantuje. "Nije bilo pretnji raketnim udarima. To je laž. Pitanje je s kojim je ciljem izabrao takvu verziju. Ili je nesvesna, jer možda nije razumeo o čemu je govorio predsednik Putin", odgovara portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Iako je bilo najava da bi britanski "čelendžeri" do kraja marta mogli da se isporuče Ukrajini, Ben Volas, ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je da će tenkovi koje je London obećao Kijevu biti na liniji fronta pre leta, ne dajući tačan datum. 
Posebnu pažnju održavanju dijaloga Vašingtona i Moskve želi da posveti nova američka ambasadorka u Rusiji.
Pošto je Lin Trejsi predala akreditive, poruku da nije doborodošla "preneli" su joj okupljeni na protestu ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: London neće slati avione Kijevu, velike borbe kod Bahmuta; Rusija upozorava - umešanost Zapada u sukob je očigledna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2023

Kijev je saopštio danas da su ukrajinske snage odbile ruske napade na putu kod istočnog grada Bahmuta, sprečavajući Moskvu da zadobije kontrolu nad važnom ukrajinskom rutom za snabdevanje..."Ruske trupe nisu mogle da preseku put preko kojeg se snabdeva ukrajinska vojska, koja dobija sve što joj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.