Francuska: Odziv birača do 17 sati veći nego u prvom krugu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2012, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Odziv birača do 17 sati veći nego u prvom krugu

PARIZ -

U drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj danas je do 17 sati na birališta izašlo 71,96 odsto glasača, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pre dve nedelje, do 17 časova je za predsednika države glasalo 70,59 birača, preneo je AFP.

U prvom krugu predsedničkih izbora na kraju izbornog dana konačan odziv birača je iznosio 79,47 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Oba predsednička kandidata, aktuelni predsednik i kandidat desnog centra za novi mandat Nikola Sarkozi i predstavnik Socijalističke partije Fransoa Oland, glasali su do podneva u Parizu i Tulu.

Oland, koji prema anketama važi za favorita, priznao je da je protekle noći slabo spavao, dok Sarkozi nije dao nikakvu izjavu napuštajući glasačko mesto.

Biračka mesta biće otvorena do 20 sati.

Odmah po zatvaranju biće i poznato ime novog francuskog predsednika - da li će to biti dosadašnji predsednik Nikola Sarkozi ili njegov protivnik socijalista Fransoa Oland, koji je favorit u anketama.

Stariji čovek preminuo na glasačkom mestu

Francuz od 86 godina umro je jutros pošto mu je pozlilo nakon što je u mestu u blizini Liona glasao u drugom krugu predsedničkih izbora, saopštile su lokalne vlasti.

Nesrećni čovek se srušio čim je ubacio listić u glasačku kutiju, u malom mestu Žu nedaleko od Liona, na istoku Francuske, prenela je agencija Frans pres.

I pored brze intervencije hitne pomoći, reanimacija je bila bezuspešna i on je preminuo, a birači su upućeni na drugo glasačko mesto.

U međuvremenu, još dvema osobama je pozlilo u istom regionu i one su hospitalizovane, navodi francuska agencija.

Podsećamo, više od 43 miliona Francuza s pravom glasa imaće mogućnost da glasa na izborima koji su u prekomorskim teritorijama počeli juče.

Poslednje ankete pobedu su prognozirale Olandu, s tim što se razlika u odnosu na Sarkozija smanjila u poređenju sa prethodnim sedmicama.

Oland večeras sa Merkelovom?

Ukoliko pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, koji se održavaju danas, socijalistički kandidat Fransoa Oland bi već večeras trebalo da razgovara sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, saopštio je njegov specijalni savetnik.

"Ako Fransoa Oland bude izabran za predsednika Republike, mislim da će već večeras razgovarati sa nemačkom kancelarkom, zato što je to ključno za oporavak Evrope", izjavio je Olandov savetnik i socijalistički zamenik gradonačelnika Nanta Žan-Mark Ero.

Po izlasku sa glasačkog mesta, on je istakao da, kao Olandov specijalni savetnik, puno pažnje posvećuje pitanju francusko-nemačkih odnosa, zato što će to odmah biti na dnevnom redu, preneo je AFP.

Oland, koji prema anketama ima prednost u odnosu na dosadašnjeg predsednika Nikolu Sarkozija, tokom svoje kampanje iritirao je Nemce obećavajući da neće ratifikovati sporazum o budžetskoj disciplini Angele Merkel, koja je bila glavni stožer evropskog plana za izlazak iz krize.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.