Fon Kramon-Taubadel: Izbori na KiM dobro vođeni, Srbi zastrašivani

Izvor: RTS, 08.Okt.2019, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fon Kramon-Taubadel: Izbori na KiM dobro vođeni, Srbi zastrašivani

Šefica Izborne posmatračke misije Evropske unije Viola fon Kramon-Taubadel, ocenila je da su održani parlamentarni izbori na Kosovu "bili dobro vođeni i transparentni", ali i "opterećeni nejednakim uslovima za nadmetanje, kao i zastrašivanjem i odsustvom konkurencije u oblastima u kojima žive kosovski Srbi".
Viola fon Kramon-Taubadel je predstavljajući preliminarne nalaze Izborne posmatračke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << misije Evropske unije u Prištini, navela da je kampanja bila živahna i konkurentna i omogućavala kandidatima da sprovode kampanju slobodno u najvećem delu Kosova.

Po oceni misije, izborni dan je protekao u redu, a posmatrači iz EU pozitivno su ocenili glasanje i prebrojavanje.
Centralna izborna komisija (CIK) je obezbedila transparentnost procesa time što je brzo objavila preliminarne nezvanične rezultate za političke subjekte, podeljene po biračkim mestima. 
Po zapažanju misije, "okruženje za kampanju u oblastima u kojima žive kosovski Srbi bilo je pod senkom zastrašivanja, gde su ciljani kandidati i pristalice partija koje nisu sa Srpskom listom".
"Dalje, neprikladno korišćenje javnih resursa i odsustvo transparentnosti u vezi sa finansiranjem kampanja rezultirali su nejednakim uslovima za nadmetanje širom Kosova", navela je Fon Kramon-Taubadelova.
Prema njenim rečima, sistemske probleme sa izbornim procesom koji se ponavljaju identifikovale su i ranije izborne posmatračke misije.
"Na primer, zakazivanje vanrednih izbora u kratkom vremenskom roku i neregulisan period pre zvaničnog početka kampanje, što je potrebno rešavati, kako bi se izborni procesi na Kosovu doveli u potpuni sklad sa međunarodnim standardima za demokratske izbore", dodala je Fon Kramon-Taubadelova.
Ukazala je da će skup preporuka koje su predstavljene zajedno sa konačnim izveštajem misije, "postati zaista smislene samo kada se ozbiljno uzmu u razmatranje u narednoj Skupštini, a to treba da se uradi što je pre moguće."
Šef delegacije iz Evropskog parlamenta Andrej Kovačev, rekao je da je "pitanje finansiranja kampanje oblast stalne zabrinutosti koje su pokretale i ranije izborne posmatračke misije".
"Regulatorni okvir ne obezbeđuje transparentnost i integritet i mora se ojačati u cilju borbe protiv korupcije i garantovanja zdrave demokratije", naveo je Kovačev.
Na dan izbora, EU EOM je rasporedio 108 posmatrača iz 27 zemalja članica EU i Norveške i Švajcarske širom Kosova.
EU EOM će ostati na Kosovu da prati procese u Centru za prebrojavanje i rezultate, kao i razrešavanje bilo kakvih žalbi i prigovora, sve do potvrđivanja konačnih rezultata.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Posmatračka misija: Dobri i transparentni izbori na Kosovu, Srbi zastrašivani

Izvor: Danas, 08.Okt.2019

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu su bili dobro vođeni i transparentni, ali su bili pogođeni nejednakim uslovima za nadmetanje, kao i zastrašivanjem i odsustvom konkurencije u oblastima u kojima žive kosovski Srbi, zaključeno je u privremenom izveštaju Posmatračke misije Evropske unije...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.