Erdogan optužuje Francusku za podsticanje Grčke na stvaranje tenzija: Stav Grčke u Egeju i Mediteranu je zlonameran

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Avg.2020, 17:32

Erdogan optužuje Francusku za podsticanje Grčke na stvaranje tenzija: "Stav Grčke u Egeju i Mediteranu je zlonameran"

Ne jurimo nepotrebne avanture i ne tražimo tenzije - rekao je Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je danas Francusku da podstiče Grčku i Kipar na pogrešne korake, a prethodno je okrivio Grčku da je stvorila tenzije u regionu istočnog Mediterana i pozvao je da poštuje turska prava, ističući da Turska ne želi da preduzima avanturističke akcije.

On je na sastanku svoje stranke AK rekao da su dijalog i pregovori za Tursku jedino rešenje spora >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << s Grčkom o istraživanju nafte i gasa u istočnom Mediteranu.

- Put ka rešenju problema u istočnom Mediteranu su dijalog i pregovori. .

Istovremeno, Erdogan je najavio da će razgovarai sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o situaciji.

- Formula zasnovana na vin-vin rešenju koje štiti prava svih može se pronaći ako delujemo zdravim razumom i osećajem. Stav Grčke u Egeju i Mediteranu je zlonameran - tvrdi Erdogan.

On je dodao i da Turska ne kreira ničija prava, ali da neće dozvoliti da bilo koja zemlja oduzima prava Turske.

Poslednjih nedelja povećane su tenzije u tom regionu zbog odluke Turske da počne istraživanja u Mediteranu, što je Grčka nazvala nelegalnim potezom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.