EU hitno traži izaslanika za Balkan. SAD imaju već dva. Iskorčilo jedno ime

Izvor: B92, 25.Nov.2019, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU hitno traži izaslanika za Balkan. SAD imaju već dva. "Iskorčilo" jedno ime

Beograd -- EU intenzivno traži pogodnu ličnost za novu funkciju specijalnog izaslanika za zapadni Balkan. Najozbiljni kandidat šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

To pišu današnje "Večernje novosti", koje navode da je cilj EU da se tako pre svega ublaži uticaj SAD u regionu.

Kao dobar poznavalac prilika i iskusni političar koji je već obavljao više važnih funkcija na ovim prostorima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Lajčak, koji srpski govori gotovo bez akcenta, praktično ispunjava sve uslove.

List navodi, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da je Lajčak početkom nedelje u Briselu, daleko od očiju javnosti, s tim u vezi obavio veoma važan dvočasovni sastanak sa budućim šefom evropske diplomatije Djozepom Boreljom.

"SAD imaju dva predstavnika za zapadni Balkan, a mi nijednog. Zato nam i ide ovako", navodno je tom prilikom Borelju rekao rezignirani Lajčak, misleći na sporost proširenja i sve veće udaljavanje regiona od EU, kaže izvor "Novosti".

List piše da "kasting" traje već neko vreme, još otkako je odredjen sastav nove Evropske komisije, navodeći da se još razmišlja da li će specijalni predstavnik predstavljati samo EK ili celu EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.