Lajčak predstavnik EU za Zapadni Balkan?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2019, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak predstavnik EU za Zapadni Balkan?

U Evropskoj uniji kažu da će iskoristiti sva moguća sredstva kako bi zemlje Zapadnog Balkana napredovale na EU putu.

Ukoliko u tom cilju bude imenovan i specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan, to će biti odluka koju će u narednim mesecima doneti šef diplomatije EU Žozep Borel i Savet ministra spoljnih poslova EU, saznaje Tanjug u Briselu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Iako se u Briselu već izvesno vreme mogu čuti nađanja da bi EU mogla da imenuje specijalog izlaslanika koji će se baviti isključivo Zapadnim Balkanom, prva zvanična potvrda da se to tome razgovara stigla je iz kabineta šefa diplomatije Slovačke Miroslava Lajčaka.

I dok ministarstvo spoljnih poslova Slovačke za Tanjug ističe da bi to bila "dobrodošla funkcija" koja bi poslala "pozitivan signal" o angažovanju EU na Zapadnom Balkanu, u diplomatskim izvorima EU navode da i sam Mirolav Lajčak ima ambicije da se prihvati tog posla.

Dodaje se da je Lajčak o tome već razgovarao sa ministrima okupljenim u Savetu EU za spoljne poslove, izrazivši svoju zainteresovanost za tu poziciju.

U evropskim diplomatskim izvorima ocenjuju da Lajčak, kao nekadašnji ambasador u Beogradu, Tirani i Skoplju, ali i kao Visoki predstavnik za BiH, ima potrebno znanje i iskustvo kada je reč o regionu.

Napominje se da on ispunjava i kriterijum da na mesto Specijalnog izaslanika EU za Zapadni Balkan trebalo da se postavi političar "visokog profila" koji ima odgovarajući "autoritet u regionu".

Sa druge strane, u Briselu se postavlja pitanje da li bi bilo prihvatljivo da se i na poziciji šefa diplomatije EU i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, nađu zvaničnici koji dolaze iz zemlja koje ne prizanju jednostano proglašenu nezavisnost Kosova.

Pored Miroslava Lajčaka, kao mogući kandidat za poziciju Specijalnog izaslanika EU za Zapadni Balkna pominjala se i direktorka za Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, Angelina Ajnhorst.

U Evropskoj službi za spoljne poslove kažu za Tanjug da će Ajnhorst nastaviti da obavlja svoju dosadašnju funkciju, što već "podrazumeva" pomoć šefu diplomatije EU u angažovanju na Zapadnom Balkanu i konkretno u posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine.

Budući šef diplomatije EU Žozep Borel, koji na tu funkciju treba da stupi 1. decembra, nije se izjašnjavo o eventualnoj nameri da imenuje izaslanika za Zapadni Balkan.

Borel je predstavljajući svoje planove u okviru spoljne i bezbednosne politike EU za narednih pet godina jasno stavio do znaja da lično želi da se angažuje u regionu, konkretno na dijalogu Beograda i Prištine.

On je poručio da EU ne može biti "geostrateška sila", ukoliko prvo ne reši problem u svom naposrednom okruženju.

U odlazećoj Evropskoj komisiji podsećaju da je šef diplomatije EU po mandatu dobijenom od UN jedini nadležan je za posredovanje u dijalogu Beograda i Prištine.

Portparolka Komisije Maja Kocijančić kaže da će EU i dalje nastaviti da bude posvećana EU integraciji celog Zapadnog Balkna.

"Iskoristićemo sva moguća sredstva da na tom putu napredujemo blisko sarađujući sa regionom, zemljama članicama i globalnim partnerima", zaključila je Kocijančić.

U Evropskoj komsiji dodaju da je EU i ranije imenovala specijalne izaslanike i to uglavnom za "krizna područja i situacije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Novosti": Lajčak najozbiljniji kandidat za izaslanika za Balkan

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Nov.2019

BEOGRAD - EU intenzivno traži pogodnu ličnost za novu funkciju specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, a najozbiljniji kandidat je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, pišu beogradske "Večernje novosti".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.