Miroslav Lajčak specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan?

Izvor: RTS, 25.Nov.2019, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miroslav Lajčak specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan?

Evropska unija intenzivno traži pogodnu ličnost za novu funkciju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, a najozbiljniji kandidat je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, pišu "Večernje novosti".
Cilj EU je, kako navodi beogradski dnevnik, da se tako pre svega ublaži uticaj SAD u regionu.

Kao dobar poznavalac >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prilika i iskusni političar koji je već obavljao više važnih funkcija na ovim prostorima, Lajčak, koji srpski govori gotovo bez akcenta, praktično ispunjava sve uslove.
List navodi, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da je Lajčak početkom nedelje u Briselu, daleko od očiju javnosti, s tim u vezi obavio veoma važan dvočasovni sastanak sa budućim šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.
"SAD imaju dva predstavnika za Zapadni Balkan, a mi nijednog. Zato nam i ide ovako", navodno je tom prilikom Borelju rekao rezignirani Lajčak, misleći na sporost proširenja i sve veće udaljavanje regiona od EU, kaže izvor Novosti.
List piše da "kasting" traje već neko vreme, još otkako je određen sastav nove Evropske komisije, navodeći da se još razmišlja da li će specijalni predstavnik predstavljati samo EK ili celu EU.
Iz kancelariji šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka nakon medijskih spekulacija da je upravo on najozbiljni kandidat za tu poziciju poručuju da bi postavljanje specijalnog izaslanika EU za Zapadni Balkan bilo poželjno i da bi to bi bio pozitivan signal zemljama regiona da je EU i dalje angažovana.
Na pitanje Tanjuga u vezi s tim, iz Lajčakove pres službe poručuju da je, koliko su oni informisani, u EU trenutno u toku diskusija u vezi sa uspostavljanjem jedne takve funkcije.
"Verujemo da bi uspostavljanje pozicije specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan bilo poželjno. Time bi se poslao pozitivan signal zemljama Zapadnog Balkana o kontinuranom angažmanu EU, a pomoglo bi i rešavanje nekih od ključih političkih pitanja u regionu. Koliko shvatamo, diskusija o uspostavljanju jedne takve funkcije se trenutno vodi u EU", poručuju za Tanjug.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU hitno traži izaslanika za Balkan. SAD imaju već dva. "Iskorčilo" jedno ime

Izvor: B92, 25.Nov.2019

Beograd -- EU intenzivno traži pogodnu ličnost za novu funkciju specijalnog izaslanika za zapadni Balkan. Najozbiljni kandidat šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak...To pišu današnje "Večernje novosti", koje navode da je cilj EU da se tako pre svega ublaži uticaj SAD u regionu...Kao dobar...

Nastavak na B92...

Lajčak specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan?

Izvor: Blic, 25.Nov.2019

Evropska unija intenzivno traži pogodnu ličnost za novu funkciju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Kako pišu"Novosti", najozbiljniji kandidat da preuzme ovaj zadatak je sadašnji slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak. Cil je da se tako pre svega ublaži uticaj SAD u regionu.

Nastavak na Blic...

Lajčak specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan?

Izvor: Press, 25.Nov.2019

Evropska unija intenzivno traži pogodnu ličnost za novu funkciju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Kako pišu"Novosti", najozbiljniji kandidat da preuzme ovaj zadatak je sadašnji slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak. Cil je da se tako pre svega ublaži uticaj SAD u regionu. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.