Deca sa Urala u poseti kragujevačkim vršnjacima

Izvor: RTS, 21.Okt.2016, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca sa Urala u poseti kragujevačkim vršnjacima

Đaci i profesori Osnovne škole "21. oktobar" u Kragujevcu i za ovaj Dan škole ugostili su prijatelje iz sveta. Uz već dugogodišnje poznanike iz Moskve, prvi put su im došli i vršnjaci sa dalekog Urala.
Na ruskom, srpskom, engleskom, mimikom i pantomimom, ali najviše univerzalnim jezikom prijateljstva, razgovaraju, druže se i razumeju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Matvej dolazi iz Perma, kaže da je to veliki grad, ali da je zavoleo Kragujevac, dobre i srdačne ljude. "Svi su gostoprimljivi, moji domaćini vole decu, gledamo filmove, idemo na utakmice...", kaže Maksim. "Mi u Rusiji jedemo puno krompira, isto je i ovde, svi mi ugađaju."
Alina voli, kako je rekla, tenis i Novaka Đokovića: "Super mi je u Kragujevcu."
Deca iz Kragujevca primila su ih u svoje domove, nekoliko dana bili su deo šumadijskih porodica.
Krahujevčanka Mina Jakšić kaže da se ne razlikuju od njih: "Samo govorimo različite jezike, učinili smo sve da budemo dobri domaćini, da drugovima iz Rusije pokažemo ono najlepše što Kragujevac ima."
Imaju ista interesovanja, vole iste sportove, ističe Aleksandra Aleksandrović: "Super nam je zajedno."

Ilija Todorović kaže da se sporazumevaju na srpskom, ruskom i enkgleskom, "a ponešto i uz
pomoć Gugl translejta".
Sa svojim đacima, Šumadiju i Kragujevac upoznavali su i profesori iz Moskve i Perma.
"Naši đaci uče srpsku istoriju", objašnjava Tatjana Lesnikova, nastavnica iz Perma, "sada ćemo na poseban način moći da im pričamo o tragediji u Šumaricama i da se svi borimo protiv rata i nasilja."
"Družimo se već pet godina", kaže Katja Borzdik, nastavnica iza Moskve, "postali smo prijatelji, ovo je način da se upozna kultura, običaju, da se zbližimo."
Druženje se nastavlja, stari prijatelji iz Moskve i novi iz Perma zovu Kragujevčane da uzvrate posetu. Možda ni Ural sledeće godine neće biti daleko.
rts.kragujevac@rts.rs

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.