Sećanje na streljane u Šumaricama

Izvor: RTS, 21.Okt.2016, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na streljane u Šumaricama

U znak sećanja na Kragujevčne streljane 1941. godine, u Spomen-parku Šumarice, danas će biti održan Veliki školski šas. Od 2012. godine 21, oktobar se obeležava se i kao državni praznik - Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. Velikom školskom času i molebanu, kako je najavljeno, prisustvovaće predsednik Tomislav Nikolić.
Kraj spmenika streljanim đacima i profesorima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kragujevačke gimnazije, biće izvedena poema "Glasovi neba pod zemljom" književnika Aleksandra Lakovića. Kroz dijalog mrtvih i živih, steljanje u Šumaricama, pesnik podvodi pod sveopšte zlo.

Scenski primaz poeme izvešće dramski umetnici iz Kragujevca i Beograda, u režiji Đorđa Milosavljevića.
 Velikom školskom času, prethodiće moleban kragujevačkim novomučenicima, koji će služiti Njegovo preosveštenstvo, episkop Šumadijski Jovan sa sveštenicima Šumadijske eparhije.
Kako je najavljeno, toj jedinstvenoj antiratnoj manifestaciji, prisustvovaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministri u Vladi Srbije, ambasadori stranih država, brojne delegacije.
Kraj spomenika "Prekinut let", poznatijeg kao Peto tri,  do sada su izvođene poeme četrdesetak domaćih i stranih autora.
Inače povod  za masova streljanja u Kragujevcu iokolnim selima, koja su trajala od 19 do21 oktobra,  bili su nemacki gubici na putu Kragujevac-Gornji Milanovac.
Za jednog ubijenog nemačkog vojnika, steljano je stotinu, a za ranjenog 50 civila. Stradalo je i oko 300 dece, od kojih je najmlađe imalo 11 godina.
Veliki školski čas, od 11 časova na Drugom programu, direktno će prenositi Radio-Televizija Srbije.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nikolić: Nemamo pravo da zaboravimo Šumarice

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Okt.2016

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da niko nema pravo da zaboravi žrtve koje je Kragujevac podneo u Drugom svetskom ratu, ali da to ne znači da neko od Nemaca rođenih posle tog sukoba treba da nosi bilo kakvu krivicu..."Poruka je jasna - desilo se, bilo je užasno, tragično. Ne...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.