Dačić: Vučiću sam 100 puta rekao da ne računa na reakciju EU

Izvor: N1 televizija, 30.Sep.2018, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Vučiću sam 100 puta rekao da ne računa na reakciju EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je dolazak predsednika Kosova Hašima Tačija, u pratnji specijalaca ROSU, na jezero Gazivode provokacija koja ruši ionako tešku stečenu stabilnost na tom području.

"Ne verujem da se u Tačiju probudio turistički duh da obiđe Gazivode, to je provokacija", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Dačić.

On je podsetio da je to kontinuitet postupaka koji su se dešavali u prethodnim mesecima.

Dačić je rekao da je iritirajuće to što se EU povodom upada specijalnih jedinica ROSU na sever Kosova "oglasila kao neki vrhovni savet sa Tibeta" i govorila o potrebi da sve strane ostanu mirne.

"Ja ništa ni ne očekujem od EU. Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sam 100 puta rekao da ne treba računati na to da će se oni truditi da budu objektivni, ne samo EU, nego cela međunarodna zajednica", rekao je Dačić za Televiziju "Prva".

Prema njegovim rečima, situacija se dosta promenila, jer sada svi u svetu shvataju da prištinska strana stalno pravi probleme, ali i dalje nema negativnih reakcija i nema pritiska na tu stranu da se pridržava dogovora.

On je naglasio da je jasno da je upad ROSU na Gazivode provokacija, kao i jasno kršenje Briselskog sporazuma.

"Lično sam prisustvovao sastanku u procesu potpisivanja Briselskog sporazuma na kome je bilo dogovoreno da nikakve bezbednosne snage Kosova ne mogu da dođu na sever Kosmeta dok se ne ispune dva uslova. Prvi uslov je da bude obavešten KFOR, a drugi da se o tome obaveste i saglase predsednici srpskih opština", precizirao je Dačić.

On je dodao da ne zna da li je KFOR bio obavešten, jer se sa njihove strane samo javljaju "izvinjenja, propusti i naknadne reakcije", kao i da na to pitanje juče nisu ni odgovorili.

"S druge strane, EU se nije ni trudila da učestvuje u rešavanju ovog problema, kao što je predsednik Vučić rekao da nije mogao da ih dobije. Samo znam da srpske opštine nisu obaveštene o dolasku ROSU, niti je neko od njih tražio saglasnost", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Vučiću sam 100 puta rekao da ne računa na reakciju EU

Izvor: Danas, 30.Sep.2018

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je dolazak predsednika Kosova Hašima Tačija, u pratnji specijalaca ROSU, na jezero Gazivode provokacija koja ruši ionako tešku stečenu stabilnost na tom području. Članak Dačić: Vučiću sam 100 puta rekao da ne računa na reakciju EU...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.