Dačić: Vandalizam na KiM ne nagraditi članstvom u UNESKO-u

Izvor: Press, 28.Sep.2015, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Vandalizam na KiM ne nagraditi članstvom u UNESKO-u

Srbija vodi diplomatsku borbu kako akti namernog, sistematskog i vandalskog uništavanja kulturne i istorijske baštine na Kosovu i Metohiji ne bi bili nagrađeni članstvom Kosova u Unesku, rekao je u Njujorku prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
          On je juče, u obraćanju na skupu na visokom nivou "Očuvanje kulturnog nasleđa - imperativ >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za čovečanstvo", ukazao da se svaki vandalizam prema spomenicima kulture ni na koji način ne može tolerisati, ali da teroristi, podstaknuti verskim fanatizmom, za mete biraju svetski priznata dela izuzetne vrednosti spomeničkog nasleđa i uništavaju ih.  "Srbija se sa ovakvim aktima vandalizma suočava još od 1999. godine na delu svoje teritorije koja je, u skladu sa Rezolucijom 1244, pod upravom Ujedinjenih nacija", istakao je on, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Kako je podsetio, na prostoru KiM su 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao i kulturno istorijskih spomenika, bili mete napada. "Od njih čak 61 ima status spomenika kulture, a 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju", naglasio je šef srpske diplomatije, navodeći da su na KiM uništena 174 verska objekta, 33 kulturno-istorijska spomenika, te pokradeno više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta. Posebno je zabrinjavajuće, ukazao je Dačić, to što se po zaštićenim spomenicima kulture ispisuju grafiti u slavu Islamske države i budućeg kalifata, i to u momentu kada međunarodna zajednica ulaže tolike napore na suprotstavljanju ovom zlu.  "Upravo polazeći od primarne uloge Uneska, kao organizacije čiji je cilj i svrha promocija i zaštita kulturnog nasleđa čovečanstva, Srbija vodi diplomatsku borbu kako akti namernog, sistematskog i vandalskog uništavanja kulturne i istorijske baštine na KiM ne bi bili nagrađeni članstvom Kosova u Unesku", poručio je Dačić. Oštre osude napada ekstremista na svetski priznata dela izuzetne vrednosti, koje dolaze od strane međunarodne javnosti, Saveta bezbednosti UN, Uneska, kao i brojnih stručnih i naučnih institucija, imaju jednu poruku - "Očuvanje kulturnog nasleđa je imperativ za čovečanstvo", dodao je on. "Ujedinjeni u ovoj misiji, svi zajedno moramo delovati svim raspoloživim sredstvima, u cilju podizanja svesti o značaju kulturne baštine za svakog pojedinačnog čoveka i za čovečanstvo, kroz obrazovanje, kulturu, nauku, komunikacije kako bismo sačuvali nasleđe za buduće generacije", zaključio je šef srpske diplomatije. Dačić je deo delegacije Srbije, predvođene predsednikom Tomislavom Nikolićem, koja učestvuje na generalnoj debati  70. jubilarnog zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku i pratećim skupovima.
Srbiji predstoji teška diplomatska bitka u Unesku
         Srbiji predstoji teška diplomatska bitka u Unesku kako bi se sprečio prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju, rekao je šef srpske diplomatije. Dačić je deo delegacije Srbije, predvođene predsednikom Tomislavom Nikolićem, koja učestvuje na generalnoj debati  70. jubilarnog zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku i pratećim skupovima. Šef srpske diplomatije je učestvovao sinoć na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Uneska, a u izjavi za RTS on je rekao da je ministre upoznao sa teškom situacijom u kojoj se nalazi srpsko kulturno nasleđe na Kosovu. "Posebno sam istakao opasnost u kojoj se nalazi naše kulturno nasleđe na KiM, izneo činjenično stanje, istakao da se na Kosovu nalaze četiri objekta pod zaštitom Uneska. Naravno, osim tog fizičkog uništenja, istakao sam i činjenicu da su na gotovo svima njima ispisani grafiti Islamske države protiv koje se danas bori čitav svet", rekao je Dačić. Srpski šef diplomatije priznao je da predstoji teška diplomatska bitka da se spreči prijem Kosova u Unesko. "Većina zemalja shvata koliko je složena ova tema, međutim, njihove države su donele odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, tako da ćemo voditi tešku borbu u Izvršnom savetu i na Generalnoj konferenciji Uneska koji su predviđeni u oktobru i novembru ove godine", dodao je on. Srbija ukazuje na to da je stavljanje ove teme na dnevni red pre nego što smo o tome raspravljali u dijalogu koji se vodi u Briselu kontraproduktivno i da bi predstvaljalo dalju teškoću u našem daljem dijalogu, rekao je ministar. Dačić ističe da se čini sve što je moguće da se ukaže na štetnost takve odluke i politizaciju Uneska. "Da li ćemo uspeti? Ponekad nije važno da li ste u pravu, već kakve su brojke. Trenutno nisu na našoj strani ali ukazujemo na to da je ovde reč o specifičnom prilazu verskom i kulturnom nasleđu, njegovom uništenju i da nema nikakve razlike da li to čini ID ili bilo ko drugi, pa tako i na KiM", rekao je Dačić. Dačić će u utorak i sredu u svojstvu izaslanika premijera Aleksandra Vučića prisustvovati sastancima posvećenim mirovnim operacijama u svetu i borbi protiv terorizma koje organizuje predsednik SAD Barak Obama.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić u UN: Ne nagraditi Kosovo prijemom u Unesko

Izvor: Blic, 28.Sep.2015

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ukazao je na skupu u Ujedinjenim nacijama na uništavanje spomenika kulturne i istorijske baštine na Kosovu i zatražio da se Kosovo zbog takvog delovanja "ne nagradi" prijemom u članstvo Uneska...U govoru u Njujorku na skupu...

Nastavak na Blic...

Dačić: Srbiju čeka teška borba u UNESCO-u

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Sep.2015, 00:22

NEW YORK - Srbija vodi diplomatsku borbu kako akti namernog, sistematskog i vandalskog uništavanja kulturne i istorijske baštine na Kosovu i Metohiji ne bi bili nagrađeni članstvom Kosova u UNESCO-u, rekao je u Njujorku prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić...On...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.