Izvor: Piplmetar.rs, 07.Maj.2024, 08:30

Zašto je VJT u Beogradu formirao krivični predmet povodom knjige hrvatskog istoričara: Za Božu Prelevića to je „pokazivanje mišića“ uoči izbora

Uglješa Bokićdanas 07:13

foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)
Više javno tužilaštvo u Beogradu je 4. maja  izdalo saopštenje da je formiralo predmet zbog izjava na jednom skupu u Zagrebu, u kojima se „zamenom teza i izvrtanjem istorijskih činjenica Srbi lažno optužuju za genocid nad Hrvatima tokom Drugog svetskog rata i kasnije“. Postavlja se pitanje zbog čega se tužilaštvo odlučilo na ovakav potez i da li takav potez može imati pravne posledice po one zbog kojih je i povučen.
U saopštenju VJT u Beogradu navedeno je da se predmet odnosi na krivično delo Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.
U pitanju je bio skup u Hrvatskom državnom arhivu povodom knjige „Homogena...

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.