Dačić: EU ne zna šta će sa nama

Izvor: RTS, 13.Apr.2015, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: EU ne zna šta će sa nama

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da postoji mogućnost da Srbija "poleti da prizna Kosovo", ubeđena da je to uslov za njen prijem u Evropsku uniju. Ne očekujem da će zbog učešća Vojske Srbije na paradi u Moskvi država imati veće probleme nego sada, ističe Dačić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je za Danas rekao da je Srbiji dosta uslovljavanja na putu evropskih integracija i da je sada situacija takva da "prihvatamo ili odbijamo nešto što niko od nas zvanično ne traži", prenosi Beta.

"To za nas, opet, ne znači ništa drugo nego znak da može da nam se dogodi čak i to što sam rekao: da mi poletimo da priznamo Kosov ubeđeni da je to uslov, a da nam onda neko kaže: 'Izvinite, ali uslov je bilo nešto drugo'", rekao je Dačić.
Ministar je ocenio da Evropska unija "nije sigurna ni šta će sa sobom ni šta bi sa nama", a na pitanje o izjavi predsednika Tomislava Nikolića da bi Srbija priznanjem Kosova ušla u EU, kaže da se, kada se izjave njih dvojice "razlože", dođe do istog.
"Obojica pričamo o uslovima, a to koji uslov je najvažniji, pitanje je po kojem su razlike dozvoljene, ali i nebitne", rekao je Dačić i precizirao da je otvaranje poglavlja uslovljavano sprovođenjem Briselskog sporazuma, a sada pitanjima mosta i "Parka mira" u severnoj Kosovskoj Mitrovici.
Zamenik premijera rekao je da ne očekuje da će zbog učešća Vojske Srbije na paradi u Moskvi 9. maja država imati veće probleme nego sada.
"Mi ne šaljemo vojsku ni na Krim ni u Donbas, niti imamo nameru da bilo šta slično radimo, nego na paradu kojom se obeležava pobeda nad fašizmom. Ta borba jeste oduvek bila jedna od osnovnih evropskih vrednosti", rekao je Dačić.
Istakao je da Srbija nije bojkotovala "nijednu proslavu, od Dana D do oslobađanja Aušvica", dodavši da bi u obrnutom slučaju, kada bi postojali pritisci da se ne učestvuje u proslavi koju za Dan D organizuju zapadni saveznici, Srbija takođe učestvovala.
Upitan da li se potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana sa NATO-om Srbija približava Alijansi, rekao je da se Srbija približava "odavno", ali ne kao potencijalni član, nego ozbiljan i odgovoran partner.
"Evropa je NATO. Oko nas su članice NATO-a. NATO je, uz to, i na Kosovu. I ne vidim ništa normalnije od sveobuhvatne saradnje i partnerstva", naglasio je Dačić.
O kritikama unutar koalicije, ne u novinama
Dačić kaže da su primedbe nekih njegovih saradnika na rad pojedinih ministara morale da budu deo razgovora u koaliciji, a ne napisa u novina.
"I njima i ljudima iz Srpske napredne stranke zameram javnost, jer ona više služi ličnoj promociji nego rešavanju nekog realnog problema. O problemima moramo da razgovaramo, da ih rešavamo, u koaliciji", rekao je Dačić.
Zamoljen da prokomentariše ocenu potpredsednice Vlade i ministarke Zorane Mihajlović da su ministri iz redova SPS-a previše pasivni, Dačić je rekao da se Mihajlovićeva "savršeno uklapa" u to što je rekao i da se ona "promoviše kroz priču o SPS-u".
Lider socijalista je naglasio da se SPS ne plaši rekonstrukcije Vlade i da se neće odreći svoje politike.
"Mi živimo u Srbiji u kojoj bi se, da ga samo Vučić lepo pogleda, sutra i Pajtić nudio da bude deo Vlade", rekao je Dačić.
Ministar i lider SPS-a rekao je da ne bi odbio poziv koalicionih partnera iz SNS-a za učešće na najavljenom mitingu u Novom Sadu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Slavimo pobedu jer smo u njoj učestvovali

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2015

Prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da Srbija šalje vojsku na paradu u Moskvu kojom se obeležava pobeda nad fašizmom, u kojoj smo učestvovali, i da zbog toga ne očekuje probleme "veće od onih koje već imamo"..."Ta borba, protiv fašizma, jeste oduvek bila jedna od...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.