Dačić: Slavimo pobedu jer smo u njoj učestvovali

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2015, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Slavimo pobedu jer smo u njoj učestvovali

Prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da Srbija šalje vojsku na paradu u Moskvu kojom se obeležava pobeda nad fašizmom, u kojoj smo učestvovali, i da zbog toga ne očekuje probleme "veće od onih koje već imamo".

"Ta borba, protiv fašizma, jeste oduvek bila jedna od osnovnih evropskih vrednosti. Naravno, ako neko misli da nije, neka slobodno to kaže. Mi smo ubeđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da jeste i da imamo prava da je slavimo, jer smo u njoj i učestvovali, kao i da imamo pravo da prisustvujemo svakoj proslavi koju organizuju oni kojima smo u toj borbi bili saveznici", rekao je Dačić u intervjuu za list "Danas".

Na pitanje da li očekuje probleme za Srbiju zbog ucešca na paradi u Moskvi, on je odgovorio "ne veće od onih koje već imamo".

"Dakle, onih koji su na nivou izjava, koje su, opet, više upućene EU javnosti zbog njihovih unutrašnjih odnosa nego nama i našoj javnosti. Znate, to su vrlo nezgodne stvari i teško da bi iko mogao ozbiljno da obrazloži bilo kakvu sankciju, kaznu zbog toga što je neko obeležavao pad fašizma", rekao je Dačić.

Uz podsećanje na Dačića izjavu da, i kada bi Srbija priznala Kosovo, ne bi bila u EU, jer bi uvek bilo novih uslova, i pitanje koje nove uslove bi EU mogla da postavi, Dačić je rekao da misli da je "odavno svima jasno da nije od onih politicara koji pricaju nasumice, niti spada u one cije su reakcije panicne ili histericne".

"Drugim recima, kada nešto kažem, znam i zašto govorim i šta govorim. Tako je i sa ovom izjavom. Ona predstavlja reagovanje, ne moje licno, nego Srbije kao države na činjenicu da smo godinama izloženi raznim što uslovima, što njihovim najavama. Ona jasno poručuje da nam je toga dosta. Ona kaže: izvolite, gospodo, recite otvoreno šta hocete od Srbije, da bi i mi mogli isto tako otvoreno da kažemo da li to što se od nas traži hocemo da uradimo ili ne", naveo je Dačić,

Ovako, nastavio je on, mi smo u situaciji da prihvatamo ili odbijamo nešto što niko od nas zvanicno ne traži.

"To za nas, opet, ne znaci ništa drugo nego znak da može da nam se dogodi čak i to što sam rekao. Da mi poletimo da priznamo Kosovo, ubeđeni da je to uslov, a da nam onda neko kaže: izvinite, ali uslov je bilo nešto drugo", rekao je Dačić.

Na pitanje da li to znaci da nas EU ne želi, Dačić je negativno odgovorio.

"To znaci da EU i sama još nije sigurna ni šta će sa sobom, ni šta bi sa nama. I kada se o tome razmišlja, mora se imati u vidu sve sa čim je EU danas suocena. Kriza, Grcka, Ukrajina, Bliski istok sa svojim refleksijama na Evropu, pa odnos velikih i malih u samoj EU..., kada to pogledate, bolje razumete i to što EU, na neki nacin, beži od svega što joj se i ucini kao potencijalni problem. Zato su i price o uslovima, kako god da su plasirane, tu - da bi se rešavanje eventualnog problema odložilo", rekao je Dačić.

On je dodao da mi to razumemo, "ali naš posao je da iznesemo jasan stav po tom pitanju i da, istovremeno, sve uradimo da Srbija postane ozbiljna, uredena i ekonomski stabilna zemlja, na koju niko više nece gledati kao na potencijalni problem, vec kao na poželjnog partnera".

Povodom izjave predsednika Srbije Tomislav Nikolića da bi priznanjem Kosova bio obezbeđen naš ulazak u EU, Dačić je rekao da, kada se obe izjave razlože, dođe se do istog.

"Obojica pricamo o uslovima. A to, koji uslov je najvažniji, pitanje je po kojem su razlike dozvoljene, ali i nebitne. Bitno je da uslova ima. I da se nikome u Srbiji to ne sviđa. Kada je rec o novim uslovima, konkretno se radi o uslovima za otvaranje poglavlja. Pričalo se da je to implementacija Briselskog sporazuma, a sad je tu i nemackih 11 tacaka, od kojih neke nemaju veze sa sporazumom, kao most i park mira u Severnoj Mitrovici", rekao je Dačić.

Na pitanje zašto Srbija kao jedini cilj pred sobom postavlja ulazak u EU, ako je sve to tako kako kaže, Dačić je rekao da se Srbija nalazi na Kavkazu, sigurno bi joj cilj bila Evroazijska ekonomska zajednica.

"Ali, Srbija je na Balkanu, u Evropi, okružena clanicama Evropske unije, okrenuta ka tom tržištu, ka tim vrednostima, ka tom nacinu života i nema niceg normalnijeg nego da joj EU bude cilj. A šta drugo, mogao bih ja vas da pitam? I šta je loše u tome? A sasvim drugo pitanje je i kako cemo u EU i sa čim ćemo se sve na tom putu suočavati", rekao je Dačić.

Na pitanje da li njegovim pojedinim bliskim saradnicima u SPS-u, poput Ružića i Tončeva, koji često kritikuju rad Vlade, to upisuje kao minus, Dačić je rekao da nije video kritike na račun vlade, to jest premijera i politike koja je zacrtana i koja se ostvaruje.

"Video sam primedbe na pojedine ministre, delove sistema, a lično mislim da su i one morale da budu deo razgovora u samoj koaliciji, a ne na stranicama novina. Drugim recima, i njima i ljudima iz SNS zameram javnost, jer ona više služi licnoj promociji nego rešavanju nekog realnog problema. O problemima moramo da razgovaramo, da ih rešavamo, u koaliciji", rekao je on.

Na pitanje da li se slaže sa ocenom ministarke Zorane Mihajlović da su ministri iz redova SPS previše pasivni, Dačić je rekao:

"Ona se savršeno uklapa u ono o čemu sam govorio u prethodnom pitanju. Promoviše se kroz priču o SPS. Šta mislim o tome, već sam rekao".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.