Dačić: Da ne budemo žrtve geopolitičkih odnosa Rusije i EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Apr.2015, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Da ne budemo žrtve geopolitičkih odnosa Rusije i EU

Sve zemlje regiona su zainteresovane da zajednički rade na obezbeđivanju energetske sigurnosti odnosno bolje snabdevenosti gasom, zaključak je prvog ministarskog satanka o energetskoj bezbednosti Centralne i Jugoistočne Evrope odžanog danas u Budimpešti.

Na sastanku su učestvovali ministri spoljnih poslova Mađarke, Srbije, Grčke, Turske i Makedonije, a jedna od tema bila je i realizacija projekta Turski tok koji je Rusija najavila posle obustavljanja Južnog toka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Gasovoda bi ispod Crnog mora došao do Turske a zatim bi išao ka grčko-turskoj granici, odakle bi mogao da se nastavi preko Grčke, Makedonije i Srbije.

Energetska stabilnost nije samo vitalno energetsko i ekonomsko pitanje, već i pitanje od nacionalnog interesa, rekao je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka.

"Mi govorimo o gasu, a ne o geopolitičkom odnosu EU i Rusije. Gas nema boju. EU ima obavezu da nam pomogne", istakao je on.

Dačić je dodao da Srbija ne sme da "bude više žrtva geopolitickog odnosa Zapada prema Rusiji, i da naši građani trpe cenu".

Prema njegovim rečima, izražena je volja pet zemalja i spremnost za učešće u gasnim infrastrukturnim projektima koji omogućuju stabilnost snabdevanja građana i privrede, bez obzira što za sada ne postoje sigurni izvori finansiranja.

Želimo da sve bude u skladu sa evropskim pravilima i ne možemo da prihvatimo da naši građani budu žrtve geopolitičkih odnosa, rekao je srpski ministar.

"Zajednički treba da gradimo gasnu infrastrukturu za šta su bitne tri tačke - prva je Turska, druga Rusija, a treća je Brisel koji treba da pravno verifikuje taj projekat da ne bismo došli u situaciju da nam se pojave problemi kao oko Južnog toka, a nesporna je želja naših država da u celom tom projektu ucestvuju", rekao je on.

Dogovoreno je da se nastave sastanci, biće formirane ekspertske grupe koje će izvesti studiju o izvodljivosti, finansijsku konstrukciju kako rešiti to pitanje i pravne detalje.

"U ovim novim okolnostima, i Mađarska i Srbija i sve ostale zemlje moraju da razgovaraju o finansijskoj konstrukciji, kako bi se ona mogla zatvoriti, a to znači razgovarati i sa trećim zemljama, sa trećim kompanijama, sa trećim stranama", istakao je Dačić.

On je rekao da bi u novonastaloj situaciji, nakon otkazivanja projekta Južni tok, u novoj varijanti cena otprilike bila slična onoj koja je bila predviđena za Južni tok - od 1,5 do dve milijarde evra kad je reč o prolasku gasovoda kroz Srbiju.

"Mislim da smo svi zajedno ovde izrazili zajedničku želju da pretresemo sve moguće izvore snabdevanja gasom", zaključio je srpski šef diplomatije.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je istakao da je vrednost projekta za pet zemalja pet milijardi evra.

Kako je rekao, dogovoreno je da naredni sastanka bude održan u julu i da budu pozvane i Albanija i Bosna i Hercegovina.

Makedonski šef diplomatije Nikola Poposki je očenio da je naš region energetski siromašan i da nedostaje gasna transportna infrastruktura, a da stalno raste potreba za energentima.

Turski ministar za EU Volkan Bozkir rekao je da je predlog za novi gasovod u interesu celog regiona, i da treba sačekati studiju o izvodljivosti da se vidi koliko je realan taj projekat.

Srbiju je na skupu, pored Dačića, predstavljao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Učešće Srbije na paradi nekima se neće svideti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se odluka o učesću Srbije na vojnoj paradi povodom Dana pobede, 9. maja u Moskvi, nekima neće svideti, ali da Srbija vodi suverenu spoljnu politiku u skladu sa nacionalnim i državnim interesima.

"Ne očekujem neke probleme, ali ta odluka se nekima neće svideti", rekao je Dačić novinarima u Budimpešti, gde učestvuje na ministarskom sastanku o energetskoj bezbednoti Centralne i Jugoistočne Evrope.

Šef srpske diplomatije je ukazao na to da je Srbija dala veliki doprinos borbi protiv fašizma.

"Naši predstavnici su do sada uvek učestvovali u svim vojnim paradama širom sveta, i u tome nema nikakih dnevnopolitičkih razloga, već je to obeležavanje istorijski važnog datuma", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu spoljnu politiku i donosi odluke u skladu sa našim nacionalnim i državnim interesima, a naročito o pitanjima koja ne izazivaju nikakve istorijske dileme, kao što je pitanje obeležavanja godišnjice pobede nad fašizmom.

"Ta odluka je očekivana. I mnoge druge zemlje će učestvovati", rekao je Dačić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlučio je da Vojska Srbije učestvuje na "Paradi pobednika" u Moskvi 9. maja, saopšteno je u ponedeljak iz Ministarstva odbrane Srbije.

Kako je ranije izjavio šef ruske diplomatije Sergeja Lavrova, dolazak je, između ostalih, potvrdio i predsednik Srbije.

"Cipras u maju u Beogradu"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da se poseta premijera Grčke Aleksisa Ciprasa Beogradu očekuje u maju

"U aprilu, a najkasnije početkom maja očekujem posetu grčkog ministra spoljnih poslova Beogradu a nakon toga i posetu grčkog premijera Ciprasa", rekao je Dačić novinarima u Budimpešti gde je učestvovao na ministarskom sastanku o energetskoj bezbednosti Centralne i Jugoistočne Evrope.

"Nesumjiva je naša zajednika želja i bratski odnos između dve države i dva naroda", rekao je Dačić.

Dačić se na marginama skupa sastao sa šefom grčke diplomatije Nikosom Kocijasom, sa kojim je, osim o Ciprasovoj poseti, razgovarao i o razvoju bilateralne političke i ekonomske saradnje, sa naglaskom na sektor energetike i saobraćaja.

Šefovi diplomatije Srbije i Grčke su, takođe, razmenili gledsišta o evropskim integracijama Srbije, razvoju zemalja Zapadnog Balkana, kao i o pitanjima od međunarodnog i regionalnog značaja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Nećemo da budemo žrtve geopolitičkih odnosa Rusije i EU

Izvor: Večernje novosti, 07.Apr.2015

Sve zemlje regiona su zainteresovane da zajednički rade na obezbeđivanju energetske sigurnosti odnosno bolje snabdevenosti gasom, zaključak je prvog ministarskog satanka o energetskoj bezbednosti Centralne i Jugoistočne Evrope održanog danas u Budimpešti. Na sastanku su učestvovali ministri spoljnih...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.