DŽONSON ZABRANIO REFERENDUM U ŠKOTSKOJ: Premijerka Stardžon - Ovo mu neće proći (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2020, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DŽONSON ZABRANIO REFERENDUM U ŠKOTSKOJ: Premijerka Stardžon - "Ovo mu neće proći" (VIDEO)

Kako stvari stoje, referendum neće moći da bude održan bez saglasnosti britanske vlade.

Škotska premijerka Nikola Stardžon izjavila je danas da nije iznenađena odgovorom britanskog premijera Borisa Džonsona, koji je odbacio njen zahtev za prenos ovlašćenja kako bi mogla da organizuje novi referendum o nezavisnosti Škotske.

- Iako današnji odgovor nije bio iznenađenje, zaista smo ga očekivali, on neće proći - navela je Stardžon u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Ona je navela da "nije politički održivo za bilo koju vladu Vestminstera da stane na put pravu naroda Škotske da odluči o sopstvenoj budućnosti i da nastoji da blokira demokratski mandat za održavanje referenduma o nezavisnosti".

Najavila da će vlada Škotske kasnije ovog meseca objaviti koji su joj naredni koraci, ističući da će "demokratija prevagnuti".

Stardžon je u decembru pisala Džonsonu tražeći pregovore o prenosu ovlašćenja sa Londona na Edinburg za održavanje referenduma.

Kako stvari stoje, referendum neće moći da bude održan bez saglasnosti britanske vlade, konstatuje Rojters pozivajući se na pismo koje je Džonson uputio Nikoli Stardžon.

- Ne mogu da pristanem na zahtev koji se odnosi na prenos ovlašćenja, a koji bi doveo do novih referenduma o nezavisnosti - odgovorio je Džonson škotskoj premijerki u pismu koje je objavio na Tviteru.

Džonson je Stardžon podsetio i na referendum 2014. godine kada su građani Škotske odlučili da ostanu u Velikoj Britaniji.

- Novi referendum o nezavisnosti značio bi nastavak političke stagnacije koja je poslednje decenije u Škotskoj - naveo je Džonson.

Na decembarskim izboriam u Britaniji konzervativci su odneli ubedljivu pobedu.

U Škotskoj je, međutim, Škotska nacionalna partija osvojila više od 45 odsto glasova, što je osam odsto više nego na prethodnim izborima, dok su s druge strane konzervativci i laburisti oslabili.

Stardžon je posle izbora poručila da vlada u Londonu ne može prisiliti Škotsku da protiv njene volje bude deo Britanije, kao i da joj uspeh njene Škotske nacionalne partije na izborima daje pravo da traži novi referendum o nezavisnosti.

Škotska je na refernedumu održanom 2014. odbacila opciju nezavisnosti sa 55 procenata građana koji su se izjasnili za ostanak u Velikoj Britaniji i 45 koji su bili za nezavisnost.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.