CIKA DIMITRIJE SVETSKO CUDO Ima 88 godina zivota a vozi automobil bez greske

Izvor: medio.rs, 18.Jan.2015, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIKA DIMITRIJE SVETSKO CUDO Ima 88 godina zivota a vozi automobil bez greske

Malo će se ko u poodmakloj devetoj deceniji usuditi da sedne za volan. No, Dimitrije je baš nedavno produžio svoju vozačku dozvolu na još dve godine. Ako ga zdravlje posluži i u narednom periodu biće regularan vozač na trebinjskim ulicama

Šeširić, sako, kravata, u ovim hladnijim danima obavezno kaput, zatim ključevi od Opela i čika Dimitrije je spreman za izlazak iz kuće. Tako gotovo svako jutro radi najstariji vozač u Trebinju.

Nedavno, 4. januara >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << zakoračio je u 88. godinu života. Malo će se ko u poodmakloj devetoj deceniji usuditi da sedne za volan. No, Dimitrije je baš nedavno produžio svoju vozačku dozvolu na još dve godine.

Ako ga zdravlje posluži i u narednom periodu biće regularan vozač na trebinjskim ulicama. I ne samo trebinjskim. Usudi se da sam ode Opelom i osamdesetak kilometara dalje, do Stoca.

Obiđe pčele, porazgovara sa prijateljima, ispuni dušu, pa nazad u Trebinje. Sve to po lepom vremenu. Stolac je najdalja destinacija na koju se Dimitrije Škrba, jedan od najstaijih vozača u Trebinju danas usudi da odveze.

- Baš sam nedavno išao na detaljne preglede, naročito kod očnog doktora. Sve je u redu. Najbitnije je da me oči dobro služe. Doktorka je rekla – odlično čika Dimitrije –  počinje priču ovaj osamdesetsedmogodišnjak.

Foto: mojahercegovina.com

Rođen davne 1928. godine u tadašnjoj kraljevini SHS, vozačku dozvolu je stekao u istoj državi samo drugog naziva 1972. godine. Tek kada je rešio stambeno pitanje i napravio kuću u Stocu, odlučio je da polaže vozački ispit. Vožnju je iz prvog puta položio u Mostaru kao četrdesetčetvorogodišnjak.

- I tada je bilo slučajeva da se polaže i nekolika puta kako bi se naplaćivalo. Ja sam to odradio bez greške, poslali su me na poligon kod Veležovih igrališta i pre završenih svih pregleda sam savladao te veštine – priča nam Dimitrije, prisećajući se sedamdesetih godina.

Od tada je stalno za volanom. U nešto više od četiri decenija vožnjeautomobilom, saobraćajnih nesreća nije imao.

- Na putu nikada nisam imao saobraćajnih nezgoda. Ponekad prilikom okretanja u uskoj ulici u Dolu zagrebao bih automobil, ali nezgoda nisam imao. Ne vozim po mraku. Gde god odem gledam da se vratim do mraka.

SU ovim godinama ne volim da vozim auto kad su loši vremenski uslovi  - kaže Dimitrije za “Moju Hercegovinu”.

Foto: mojahercegovina.com

Nikada, priča on, nije voleo brzu vožnju. Danas uglavnom vozi sporije, mada, priznaje omakne mu se nekad i koja sitna brojka više od 80 km na sat. Najbitnije je, savetuje ovaj iskusni vozač, biti pažljiv i držati dobro otvorene oči tokom vožnje.

- Ranije, kad sam tek počeo da vozim, mogao sam ići dugo, a da ne sretnem nikoga. Automobili su bili retkost. Danas svako vozi, velike su gužve. Moram dobro da pazim. Ja poznajem sebe, ali ne poznajem drugog vozača – priča on.

Prvi automobil, tada novu Škodu, nabavio je pre no što je dobio vozačku dozvolu. Škoda ga je verno služila do rata kada ju je zamenio Opelom koga i danas vozi i redovno kontroliše kod majstora.

Životne okolnosti su bile takve da je tri godine sa suprugom proveo na afričkom kontinentu. Sticajem prilika morao je, doduše kratko, da vozi i tim ulicama i to uglavnom do škole sa decom. Tamošnji policajci, svedoči Dimitrije, čim bi videli da dolazi iz Jugoslavije bili bi srdačni.

- Čim bih im pokazao da sam iz Jugoslavije, odmah bih imao slobodan prolaz. Oni su tamo znali i poštovali Tita – priseća se uz osmeh.

Foto: mojahercegovina.com

JEDINI VOZAČ MEĐU PRIJATELJIMA

Devetu deceniju Dimitrije ulepšava druženjima sa prijateljima, na koje je posebno ponosan. Pčelarstvo mu pruža nemerljivu radost i ispunjava život. Poseban elan mu daje kćerka Slađa i unučići, na čiju podršku i pomoć, iako su daleko, uvek može da računa.

Sa četverotočkašima su se njegovi prijatelji već pozdravili, pa je Dimitrije jedini vozač u društvu. Automobilom dođe do grada, popije jutarnju kafu, kupi potrebne namirnice i nazad kući.

Vlado, radnik na parkingu gde čika Dimitrije redovno parkira svoj automobil potvrdio je da se Dimitrije zasluženo našao u ovoj priči.

- Samo da pozdravim najstarijeg vozača što dolazi na naše parkiralište. Svaki dan. Sve uredno odradi, svaka čast. Strašan čovek, strašan čovek – rekao je on.

Nastavak na medio.rs...






Povezane vesti

ČIKA DIMITRIJE SVETSKO ČUDO: Ima 88 godina života, a vozi automobil bez greške (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 18.Jan.2015

Malo će se ko u poodmakloj devetoj deceniji usuditi da sedne za volan. No, Dimitrije je baš nedavno produžio svoju vozačku dozvolu na još dve godine. Ako ga zdravlje posluži i u narednom periodu biće regularan vozač na trebinjskim ulicama..Šeširić, sako, kravata, u ovim hladnijim danima obavezno...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.