Bilt pozvao na postizanje sporazuma

Izvor: B92, 17.Apr.2013, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt pozvao na postizanje sporazuma

Zagreb -- Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt pozvao Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji odnosa koji je uslov EU za nastavak evrointergracija.

Govoreći o današnjem sastanku u Briselu, Bilt je rekao da srpski i kosovski premijer ne moraju da reše sva pitanja, ali da je sporazum o statusu srpskih opština na severu Kosova ključan za početak pregovora s Briselom.

"Jasna mi je zabrinutost Srbije za Srbe na severu Kosova, ali sporazum s Kosovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je taj koji otvara put (pregovorima)", dodao je Bilt, a prenela Hina.

Šef švedske diplomatije je kazao da bi EU trebalo 2014. da otvori pristupne pregovore sa svim zemljama jugoistočne Evrope, jer inače preti opasnost izbijanja socijalnih i političkih napetosti kakvih je bilo u prošlosti.

"Sve bi preostale zemlje trebale da otvore pregovore u 2014, to je realističan i dostižan cilj ... ako se to ne dogodi, vidim opasnosti od jačanja napetosti", istakao je Bilt na konferenciji o proširenju EU organizovanoj povodom posete švedskog kralja Gustava Hrvatskoj.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bilt pozvao na postizanje sporazuma Beograda i Prištine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Apr.2013

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt pozvao Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji odnosa koji je uslov EU za nastavak evrointergracija. Govoreći o današnjem sastanku u Briselu, Bilt je rekao da srbijanski i kosovski premijer ne moraju da riješe sva pitanja, ali da je sporazum...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.